Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Ivan Steiger

Legitimizace pedofilie a konec miss v plavkách aneb Podivní tvorové moderní doby

Tvor, který si nechá říkat Marie Feryna, mě kdysi v reakci na editorial, v němž jsem spáchal heterosexuální coming out, veřejně označil za homofobní prase či něco podobného. Později jsem zaznamenal aktivity tvora ještě v souvislosti s jeho výzvou, aby se LGBT komunita přestala bát prosazovat (třeba v rámci pravidelného pražského festivalu „jinakosti“) legitimizaci pedofilie.

Přiznám se, že mě představa sexuálního zneužívání dětí coby součásti pestré palety moderních sexuálních orientací tak pobouřila, že mi došel humor a napsal jsem proti tvorovi trošku vážnější článek.

Nyní se ukazuje, že tvor (prý je to muž, ale vystupuje jako žena, nevím) měl v levičáckém komunitním centru Klinika znásilnit dvě ženy. Tvor sice tvrdí, že si nic nepamatuje, protože byl opilý, ale to ho snad před koly spravedlnosti neuchrání.

Překvapuje mě ovšem, že feministické kruhy, ke kterým se tvor hlásí, tváří v tvář jednomu z nejodpornějších zločinů, jaké si lze v jejich očích asi představit, mlčí. To když si americký herec dovolí pozvat herečku na hotelový pokoj k prolistování scénáře, hlasitě křičí #MeToo. Možná proto, že znásilňující tvor mezi feministkami vrhá špatné světlo na celé hnutí, a tak bude lépe zamést případ pod tlustý genderový koberec.

Tvor Feryna možná teď bude mít starosti poněkud jiného druhu, nicméně rozhlédne-li se po světě, musí si zamnout pracičkami. Na válečném poli tažení proti ponižování žen se dosáhlo dalšího výrazného pokroku: Organizátoři americké soutěže královny krásy oznámili, že po mnoha stížnostech nebude o vítězce rozhodovat promenáda v plavkách.

Uznali, že dosavadní přístup k volbě byl opravdu „zastaralý“. „Nebudeme vás soudit podle vašeho vzhledu, protože nás zajímá vaše osobitost,“ vzkázala organizátorka soutěže jejím účastnicím. Co to znamená? Že soutěž bude trošku komplikovanější, protože, jak známo, osobitost se nedá měřit podobně jednoduše jako krása.

„Dámy a pánové, na pódium přichází dívka XY, jejíž osobitost má míry 90-60-90! Můžete nám říci, odkud jste přijela, kdy si vaše okolí poprvé všimlo, že jste výrazně osobitá, jsou osobití i vaši rodiče? Nebojíte se, že kdybyste se stala nejosobitější dívkou země, bude na vaši osobitost žárlit váš dosavadní přítel? Uvažujete v případě úspěchu o akademické dráze, jste připravena podepsat exkluzívní smlouvu s některou z našich předních univerzit? Co zrovna čtete a jak chcete posílit světový mír?“ Nejsem asi jediný, komu se zdá, že současný svět se ubírá trošku zvláštním, až bizarním směrem.

Ale zpět na začátek. Upřímně bych si ovšem přál, aby se ukázalo, že na Klinice k žádnému znásilnění nedošlo a že obvinění Feryny je jednou z dalších aktivistických podivností této komunity. Prostě to těm holkám nepřeju. Ale kdyby přece jen, doufám, že se z velmi osobitého tvora Feryny nestane díky případnému trestnímu stíhání a následnému soudu lidskoprávní mučedník, ocitnuvší se ne vlastní vinou v soukolí staré, nemoderní justice.

Ne všechno, co je nové, je totiž lepší než to staré.

Text vyšel jako editorial nového tištěného Reflexu.

Reflex 24/2018Reflex 24/2018|Archív