Video placeholde

Žít Brno se stěhuje do Prahy. Voliči, přestaňte experimentovat

Možná jste už na Facebooku viděli video spolku Praha sobě, který se chce zúčastnit voleb do pražského magistrátu a musí tak získat 100 000 podpisů. Zhruba 40 000 mu stále chybí, člověk by skoro řekl zaplaťpánbůh, ale k tomu se dostaneme postupně. Ve videu vystupuje celá řada často obdivuhodných osobností, důležité ovšem je, kdo se objeví na případné kandidátce a zejména v jejím čele. Kampaň, která se zaštiťovala úctyhodnými osobnostmi, není v našich končinách žádná novinka, ale dopadlo to většinou hodně podobně – blbě.

Za Prahou sobě stojí starosta Prahy 7, poslanec za KDU-ČSL a zastupitel hlavního města Prahy Jan Čižinský – člen současné pražské koalice! Tu netvoří jenom oblíbené mediální terče Adriana Krnáčová a Petr Dolínek. Tu tvoří také Jan Čižinský, který se tváří, že je celou dobu v opozici, přestože se přímo podílí na moci v hlavním městě. Ale taktika je to dobrá, Andrej Babiš ji uplatňuje už poměrně dlouho. Čižinský se zatím jeví jako jeho zdatný nástupce.

O ostatních možných kandidátech se zatím nemá moc smysl bavit. Je to v podstatě hnutí Žít Brno, které se přestěhovalo do Prahy. Naleznete vše od včelaře po aktivisty, kteří jsou ostře proti přestavbě či zbourání Libeňského mostu, na němž se pořádně vyřádila současná koalice, jejíž součástí je shodou náhod hádejte kdo.

Kdo sklidnil dopravu na Praze 7

Když spolku Praha Sobě vytknete vše výše řečené, jeho zástupci vám řeknou, že se máte přijet podívat na Prahu 7, která šlape jako hodinky. Vzhledem k tomu, že v Praze 7 pracuji, mám dojmy opravdu z první ruky. Abychom jenom nekritizovali. Mezi Holešovicemi se doprava za poslední roky ohromně zklidnila a dříve auty devastované ulice vypadají k světu. Tohle je vůbec největší trumf v rukávu příznivců Prahy Sobě a současné radnice na Praze 7. Tím ovšem dokazují, jak je naše paměť obecně velmi krátká. Praze 7 v posledních letech nejvíc ulehčil tunel Blanka, jehož výstavbu prosadil bývalý primátor Pavel Bém. Pavle díky. Mimochodem nebýt Čižinského a mnoha dalších aktivistů, dost možná bychom se dočkali i zbytku pražského obchvatu.

Ve zbytku Prahy 7 už to tak slavné není. Vyprávět by mohl i Čižinského místostarosta na Praze 7 Pavel Vyhnánek. Ten už nějaký čas šéfuje dozorčí radě pražského Výstaviště, které pořád vypadá jako ukrajinský Pripjať — opuštěné město v těsné blízkosti jaderné elektrárny Černobyl. Hodně podobně vypadá i část Bubny. To je mimochodem možná nejcennější stavební pozemek v Evropě. Žádný jiný – takto rozsáhlý – se totiž nenachází přímo v srdci kterékoliv evropské metropole.

Přestaňte experimentovat

O spadlé lávce, Libeňském mostu a dalších „katastrofách“ se nemá smysl bavit. Možná namítnete, že to je problém magistrátu. Nebudu vám oponovat. Je to skutečně problém magistrátu. Toho magistrátu, kterému vládne koalice, jejíž součástí je hádejte kdo.

Prahu mám skutečně rád a hrozně rád bych, kdyby voliči přestali ve volbách experimentovat. Morových ran se na českou metropoli sneslo už příliš mnoho. Na obzoru je další, kterou by mohlo být případné vítězství Pirátů v komunálních volbách. Janu Čižinskému musíme přiznat, že jeho vítězství by bylo morovou ranou přeci jenom o něco menší, už jsme to koneckonců zažili. Ale představte si situaci, kdy se spojí Piráti se spolkem Praha sobě. Proti tomu je i Žít Brno s Matějem Holanem v čele neškodná školička.

Další komentáře Michala Půra najdete ZDE >>>