Záhadná soška biblického krále stará 3000 let nalezená v Izraeli

Záhadná soška biblického krále stará 3000 let nalezená v Izraeli Zdroj: Ilan Ben Zion

Záhadný pozdrav z minulosti. V Izraeli nalezli archeologové nádhernou sošku biblického krále starou 3000 let

Archeologové našli v severním Izraeli tři tisíce let starou figurku panovníka. Nález je výjimečný především kvůli své zachovalosti a samotnému faktu, že se jedná o figurální artefakt, který je pro období 9. století před naším letopočtem nezvyklý. Hlavu si ovšem odborníci lámou ohledně toho, koho figurka zpodobňuje. Archeoložka z hebrejské univerzity Naama Yahalom-Mack záhadu přirovnává k pozdravu z minulosti.

Pět centimetrů velkou hlavu sošky archeologové datují do 9. století před Kristem, tedy do doby starozákonních králů. Až na poškozenou část vousů je nález v perfektním stavu, což z něj dělá zcela unikátní historický artefakt. Žádný podobný kus figurativního umění doposud v oblasti nalezen nebyl.

Vědci jsou si díky zlaté koruně jistí, že se jedná o krále, který musel v regionu vládnout v průběhu 9. století. Vzhledem k tomu, že však fajánsovou figurku nelze podrobit radiokarbonové metodě datování, přesnější identifikace panovníka není bohužel možná.

Semitský král

Místo, kde byla figurka nalezena, bylo již v 19. století archeology ztotožněno se starověkým městem Abil al-Qamh. Podobně znějící jméno se vyskytuje také v Bibli. V 9. století se Abil al-Qamh nalézal na hranicích mezi Aramejským královstvím s centrem v Damašku, fénickým městem Týros a Izraelským královstvím.

Archeoložka Naama Yahalom-Mack odhaduje, že se jedná o semitského krále. Nasvědčovaly by tomu stereotypní rysy zobrazeného muže. Ve hře o určení identity je podle ní pět králů – aramejští králové Ben Hadad nebo Hazael, izraelští králové Ahab nebo Jeho, popřípadě Féničan Ithobaal.

Soška je nyní vystavena v Izraelském muzeu v Jeruzalémě. Tým archeologů z Hebrejské univerzity se kvůli slibnému nálezu rozhodl na místo vrátit a v průzkumech pokračovat.