Jan Kantůrek a Terry Pratchett v roce 2011. Derniéra Terryho hry Maškarády v Divadle v Dlouhé.

Jan Kantůrek a Terry Pratchett v roce 2011. Derniéra Terryho hry Maškarády v Divadle v Dlouhé. Zdroj: Richard Klíčník

Jan Kantůrek
Jan Kantůrek na jednom z posledních veřejných vystoupení v rámci Miniconu pořádaného Klubem Julese Verna v listopadu 2017
Jan Kantůrek a Vlastimír Talaš, majitel nakladatelství Talpress
4
Fotogalerie

Program pro pratchettovce: Jan Kantůrek řekne „Oook“ na benefici v Dlouhé

Klub Julese Vernea a Klub Terryho Pratchetta se rozhodly zavzpomínat na jedinečného překladatele Jana Kantůrka, v březnu zesnulého, a pod záštitou Divadla v Dlouhé pořádají vzpomínkový benefiční večer pro všechny milovníky Zeměplochy i barbara Conana. Akce se koná už tuto neděli, 17. června.

Celým večerem vás provede Richard Klíčník, který po Honzovi Kantůrkovi převzal předsednictví v Klubu Julese Vernea a mimo jiné byl režisérem prvních amatérských zeměplošských her v češtině, kde si zahrál i sám Kantůrek. Ukázka z divadelní hry Stráže! Stráže!, kde Honza za pomocí starého zrzavého závěsu a půlky kokosu ztvárnil Knihovníka, nemůže být během této akce opomenuta. Stejně jako historka, jak se jeden z našich nejznámějších překladatelů sci-fi a fantasy seznámil s Terrym Pratchettem. A není nic lepšího, když vám to ze záznamu povypráví Honza osobně. Jeho slova potvrdí a svůj pohled přidá vydavatel Zeměplochy Vlastimír Talaš.

Soudná sestra Slavíková 

Hosty večera budou herci z Divadla v Dlouhé, kteří účinkovali v představeních Soudné sestry a Maškaráda – Miroslav Táborský, Tomáš Turek a Peter Varga. Speciálně pro benefici pár scének opráší a jen kvůli jedinému večeru se z divadelního fundusu pokusí vyhrabat co nejvíce vyřazených kostýmů. K oživení vzpomínek napomůže i videozáznam vystřižené scény z Maškarády, kterou u příležitosti charitativní sbírky v roce 2011 pro Klub Terryho Pratchetta sehráli Naďa Vicenová jako Bábi Zlopočasná a Peter Varga jako Smrť.

Ukázku z románu Soudné sestry nám pak přečte Zuzana Slavíková, která jej pro nakladatelství OneHotBook načetla jako audioknihu (vyšla v minulém měsíci). Největší akci na jevišti však slibuje dlouholetý Kantůrkův přítel Leonid Křížek (taktéž člen Klubu Julese Vernea), jenž předvede se svými hosty ukázkovou lekci šermu nejen s fleretem.

Druhý lístek za kačku 

Udělejte si čas a zúčastněte se této neopakovatelné akce. Nejenom, že si zavzpomínáte na dobrého člověka, jehož překlady jsou fanoušky i kritiky stále ceněny, ale svou účastí také přispějte na dobrou věc. Kompletní výtěžek z akce připadne překladatelovým vnoučatům, která přišla nejen o pečujícího dědečka, ale o několik měsíců dříve také o matku.

Vzhledem k tomu, že levnější lístky jsou již vyprodány a pořadatelé si uvědomují, že peněženky fanoušků nejsou bezedné, je možné získat druhý lístek za pouhou 1 Kč. Stačí vytisknout banner události na Facebooku a s ním jít zakoupit lístek do pokladny Divadla v Dlouhé. Takže nezapomeňte – 17. června v 18 hodin.