Tyto pomůcky mají pomoci obětem znásilnění

Tyto pomůcky mají pomoci obětem znásilnění Zdroj: guardian

Tyto pomůcky mají pomoci obětem znásilnění
2
Fotogalerie

Sexuální hračky, které léčí. Na trhu se objeví erotické pomůcky, které pomohou obětem znásilnění

Pro oběti znásilnění nebo jiných sexuálních trestných činů se zdá být spokojený milostný život něco jako nedostižný luxus. Tento neblahý trend, kdy se oběti těchto činů často nejsou schopny vrátit do normálního milostného života, se snaží zvrátit speciální pomůcky, které navrhuje holandská designérka Nienke Helderová.


Jsou vyrobené na míru těm, kdo zažili sexuální obtěžování, znásilnění či jiný trestný čin, který na nich zanechal hluboké rány. Řeč je o sexuálních pomůckách, které většinou známe spíše jako křiklavé hračky pro dospělé a které se vyjímají v dnes již vcelku všudypřítomných sexshopech. Jsou ale i jiné „hračky“, které mají jiný účel – obnovit důvěru obětí v doteky, posílit jejich sebevědomí a celkově vyvolávat v nich příjemné pocity. Designérka věří, že její výrobky najdou využití.

„Je to příležitost uzdravit svůj sexuální život,“ popisuje Helderová, která již vyrobila několik různých pomůcek, v jejichž terapeutické účinky věří. Důvodem, proč tyto pomůcky začala vyrábět, byla údajně její vlastní zkušenost. A také to, že klinická léčba jí prý nepomohla napravit podlomené duševní zdraví. Tím ale neříká, že léčba byla špatná – jen k ní potřebovala adekvátní doplněk.

Pomůcky, které žena vytvořila, jsou velmi různorodé. Od speciálních hladítek z jemných usní až po speciálně upravená zrcadla, kterými se může žena při sexu prohlížet. Výtvory jsou zatím pouze protypy, které jsou k vidění (a vyzkoušení) v jednom z londýnských erotických obchodů, který je zaměřený pouze na pomůcky pro ženy. Většina pomůcek je podle návrhářky jemná, spíše pastelových či bílých odstínů. "Jediný můj cíl je, aby tyto pomůcky pomohly obětem udělat krok vpřed ke šťastnému milostnému životu."