Japonská cukrárna

Japonská cukrárna Zdroj: profimedia.cz

Co ochutnáte v Japonské cukrárně aneb Neobvyklé sladkosti Země vycházejícího slunce

Ochutnali byste koláčky z rýžové mouky a fazolí nebo fazolové želé se zeleným čajem? Tradiční japonské dezerty ani dnes neztrácejí své příznivce, a naopak získávají nápadité moderní inovace.

Tradiční dezerty se ve své původní formě vyráběly ze snadno dostupných a levných surovin. V Japonsku jí vždy byla hlavně rýže a potom sladké fazole anko, dýně, jedlé kaštany nebo čaj. Wagaši je zákusek oblíbený v Japonsku již několik století. Vyrábí se z vařených bílých fazolí, jež se dobarvují a zdobí podle příležitosti. Jejich vzhled velmi ovlivňuje aktuální sezona. Každý malý dortíček je uměleckým dílem. Jsou jednoduché, ale na pohled krásné a chutnají výtečně.

Japonská cukrárnaJaponská cukrárna|Profimedia.cz

Toto tradiční japonské cukroví by mělo působit na všech pět smyslů. Při ochutnání by si měl člověk vybavit všechny vzpomínky a momenty s ním spojené. Wagaši se často podává k hořkému zelenému čaji matcha při zenovém čajovém obřadu. Wagaši je dezert vyrobený pouze z fazolí, ale velmi často se pro přípravu sladkostí používá také rýže.

Moči je lepkavá rýžová hmota, která se jí nejčastěji ještě horká na Nový rok. Griluje se, dává do polévek zóni nebo slouží jako obvyklá dekorace kagami moči, kdy se dvě hroudy těsta postaví na sebe a ozdobí se mandarinkou. Z tohoto rýžového těsta se připravuje množství různých sladkostí. Dango jsou vařené rýžové kuličky napíchnuté na špejli. Jedí se celoročně, ale pro různé sezony jsou typické různé varianty. Na jaře hanami dango s příchutí sakury a zeleného čaje. Mitaraši dango se zkaramelizovanou sójovou omáčkou můžete nejčastěji ochutnat na podzim a jaki dango, lehce opálené na ohni, zase v zimě. Variací je mnoho, a to jak sezonních, tak lokálních.

Ráj sladkých fazolí i Karl Wilhelm

Velice oblíbeným dezertem je daifuku — doslova se dá přeložit jako velké štěstí. Měkký a hebký plněný rýžový knedlíček se vyrábí v mnoha variantách, nejčastěji se sladkou fazolovou pastou, zeleným čajem matcha i ovocem. Sype se škrobem nebo sójovým práškem kinako. Sladké fazole anko se nejčastěji používají právě jako náplň a v Japonsku jsou stále velice oblíbené.

Japonská cukrárnaJaponská cukrárna|profimedia.cz

Fazolovou pastou se plní třeba lívance dorajaki nebo koláče tajaki, pečené v originální formě ve tvaru ryby. Mají ale různé využití, jako například jukan, tuhé fazolové želé někdy doplněné o kaštany nebo zelený čaj. Na fazole anko narazíte v Japonsku zkrátka všude.

Jak ale doba postupuje, přicházejí i nové chutě a dezerty inspirované zejména západním světem. Mezi takové sladkosti patří například nadýchaný koláč castella, původem z Portugalska, nebo baumkuchen. Ten přišel do Japonska po první světové válce spolu s Němcem Karlem Josephem Wilhelmem. Tento dezert se stal velice populárním hlavně kvůli svému prstenovému tvaru, proto se velmi často podává na svatbách.