Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: ČTK

Jedete do Turecka? Budou tam volby, vyhýbejte se místům, kde jsou větší shromáždění

Desítky tisíc Čechů míří letos do Turecka, které se po určité době opět stává pro naše turisty velmi vyhledávanou destinací. Cestovní kanceláře hlásí letos zvýšený zájem o tuto zemi, protože je zde v dobrém poměru cena a nabízené služby. Mnoho států světa ale varuje své občany, aby se vyhýbali v Turecku větším shromážděním lidí. Budou tam totiž volby. V turistických resortech by měl ale panovat klid.

Například české ministerstvo zahraničních věcí upozorňuje ve své zprávě na zvýšené riziko možných incidentů na některých místech Turecka a to v období postního měsíce ramadánu (potrvá do 14. června), ale zejména v době před a po prezidentských a parlamentních volbách. První kolo voleb se uskuteční 24. června, případné druhé 8. července. V této době mají i čeští turisté dbát zvýšené obezřetnosti při pohybu na místech, kde se konají oslavy, předvolební shromáždění nebo demonstrace.

I z tohoto doporučení je jasné, že podobné akce se ale nekonají v samotných turistických rezortech. V blízkých městech se pravděpodobně konat budou, ale pro turisty není nic lehčího, než je prostě obejít.

Velmi podobné varování vydalo pro své turisty také ministerstvo zahraničí Velké Británie i úřady dalších zemí. Vždy se jedná o doporučení vyhýbat se místům, kde se srocují davy. Předvolební shromáždění v Turecku totiž bývají bouřlivé a dochází u nich k incidentům. To samé platí i pro demonstrace po volbách.

Velmi vážně je naopak potřebné brát již léta platné varování, aby turisté nejezdili do blízkosti turecko-syrské hranice. Tam mohou být zadrženi tureckou policií nebo vojáky. Výstraha platí například i pro město Diyarbakır na jihovýchodě země, které obývají převážně Kurdové a bezpečnostní problémy se zde pravidelně opakují.

Jak již ale bylo řečeno, v přímořských rezortech, kam jezdí naprostá většina českých turistů, by měl panovat i v době voleb klid.