KDU-ČSL nechce, aby lidé viděli reklamy na spotřebitelské úvěry. Vedou prý k exekucím

KDU-ČSL nechce, aby lidé viděli reklamy na spotřebitelské úvěry. Vedou prý k exekucím Zdroj: Facebook / Pavel Svoboda

Nejdřív zavřít obchody při všech svátcích, teď lidovci navrhují zákaz reklam na spotřebitelské půjčky

Lidovci chtějí zakázat reklamy na spotřebitelské úvěry v televizi, rozhlase, tisku a na internetu. Opatření by mělo posloužit jako prevence před vysokým zadlužováním, které vede k exekucím, řekl novinářům po jednání předsednictva KDU-ČSL poslanec Marek Výborný. Novelu zákona o regulaci reklamy dnes KDU-ČSL předložila jako poslanecký návrh.

Výborný upozornil, že exekucím v současnosti v Česku čelí kolem 900 000 lidí. "Nestačí pouze novelizovat způsob a systém oddlužení těch, kteří se dostali do těchto problémů, ale je třeba pracovat také na prevenci. Jako součást té prevence vidíme také omezení reklamy na spotřebitelské úvěry," řekl.

Půjčte si levně, abyste se měli dobře

"Může to pomoci tomu, aby na veřejnost, která se někdy nechová odpovědně, neútočila z každého monitoru reklama: půjčte si levně, abyste se měli dobře," řekl Výborný k omezení reklamy. Podle něj jsou snadno dostupné rychlé půjčky jedním z důvodů, proč se lidé dostávají do dluhových pastí.

Zákaz reklamy by se podle lidoveckého návrhu neměl týkat půjček na bydlení. Reklama také nebude omezena v provozovnách společností, které spotřebitelské úvěry nabízejí.

Lidovci letos také navrhli, aby velké obchody byly zavřeny o všech státních svátcích, nejen při sedmi vybraných dnech, jako je tomu doposud.