Video placeholde

Zneužívání v dětství, předávkování v dospělosti. Benedict Cumberbatch exceluje jako Patrick Melrose

Televizní kanál HBO právě zpřístupnil čtvrtý z pěti dílů minisérie Patrick Melrose. Kromě evidentní kvality scénáře, výborné režie, kamery i hereckých výkonů divák pocítí především hnus, špínu a setrvalou tenzi: příslušníci britské aristokracie zjevně nejsou všichni tak rozkošní jako děti prince Williama a vévodkyně Kate. Pokud jde o seriál samotný, čekejme nálož cen Emmy a BAFTA.

Představte si britského šlechtice, který byl ve věku od pěti do osmi let surově znásilňován a psychicky týrán svým otcem. Za netečného přihlížení své matky, společensky vysoce postavené feťačky a alkoholičky. Pak šel zmíněný mladík na Oxford studovat angličtinu, tou dobou už silně závislý na heroinu. Psychoterapie mu příliš nepomáhala, tak zkusil psát… Ten šlechtic se jmenuje Edward St Aubyn a pět jeho autobiografických románů s alter egem Patrickem Melrosem se stalo předlohou pětidílné minisérie z dílny společností Showtime a Sky Atlantic.

Titulní roli cynického zhýralce Patricka Melrose ztvárnil Benedict „Sherlock“ Cumberbatch. V tomto Transpottingu v podání dekadentních (v tom špatném slova smyslu) zbohatlíků s výjimkou druhého dílu prakticky nesleze z obrazovky, ve čtvrté části už se nebezpečně propíjí do svého tyranského, nepředvídatelného, zahořklého otce... Pokud máte dojem, že vaše rodina není právě ideální, a pochybujete-li občas o podstatě své existence, vyhraďte si pět hodin na tuhle minisérii. Buď po zhlédnutí posledního dílu spácháte pod tíhou té depky rituální sebevraždu, nebo zjistíte, a to spíš, že jste se rouhali a že si žijete jako v ráji. O vašich dětech nemluvě; ty to totiž v Patricku Malroseovi odnášejí nejvíc.