Coca Cola - ilustrační foto

Coca Cola - ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Světová zdravotnická organizace chtěla kvůli obezitě zdražit Coca-Colu i ochucené čaje. USA to odmítly

Světová zdravotnická organizace (WHO), která je agenturou OSN, se snažila prosadit vyšší daně na populární oslazené nápoje, jako jsou Coca-Cola, Pepsi, Fanta nebo ochucené čaje a ovocné šťávy. Důvod? Přispívají k obezitě, cukrovce i dalším nemocem. Cena těchto nápojů by se tím celosvětově zvedla. Tyto snahy ale odmítly podpořit Spojené státy americké.

Boj proti některým chorobám, ke kterým mohou přispívat i sladké nápoje, je prioritou Tedrose Adhanoma, který je generálním ředitelem WHO. Souhlasí s ním i představitelé dalších významných zemí, především z Evropy. U některých jiných států ale panuje v tomto směru skepse.

Světová zdravotnická organizace informovala o sporu s USA v pátek. Ona sama poukazuje na to, že obezita, cukrovka i další nemoci, ke kterým podle ní přispívá i pití oslazených nápojů, zabijí ve světě za rok kolem 40 milionů lidí.

Jenže americký ministr zdravotnictví Eric Hargan oponuje tím, že není prokazatelné, že by vyšší daň na sladké nápoje a ovocné šťávy v konečném důsledku zlepšila veřejné zdraví. Navíc Amerika argumentovala tím, že odmítá další a další regulace. Tím byl návrh WHO zablokován, protože Spojené státy jsou největším přispěvatelem do rozpočtu organizace a ta se obávala, že by přišla o peníze na jiné projekty.

WHO také navrhuje daleko vyšší daně na tabákové výrobky a alkoholické nápoje.

Ve svých snahách o vyšší zdanění oslazených nápojů ale chce Světová zdravotnická federace dál pokračovat. Tvrdí, že kdyby se daň u těchto nápojů zvýšila o 20 procent, zcela dramaticky by to omezilo jejich spotřebu a bylo by to pro zdraví lidí prospěšné.

Zajímavé je, že zatímco americká administrativa proti podobným regulačním zásahům vystupuje, tak prezident Donald Trump si v tomto směru počíná v podstatě vzorně. Trump s odvoláním na zdravotní důvody nepije alkohol, nekouří a pije často jen lehkou Coca-Colu.