Jiří Drahoš  vystoupil 31. května na tiskové konferenci v Praze a oznámil kandidaturu do Senátu.

Jiří Drahoš vystoupil 31. května na tiskové konferenci v Praze a oznámil kandidaturu do Senátu. Zdroj: ČTK

Drahoš bude kandidovat do Senátu s podporou lidovců, TOP 09, STAN a Strany zelených

Finalista prezidentské volby Jiří Drahoš se bude na podzim ucházet o post senátora v Praze 4 s podporou TOP 09, KDU-ČSL, hnutí STAN a Strany zelených. Na tiskové konferenci ve Sněmovně dnes poděkoval za vznik koalice, která ho podpoří. Na jaře založil spolek Společně pro Česko, s jehož pomocí plánuje nabízet řešení důležitých témat. Uvedl, že je člověkem jednoznačně stojícím za prozápadními a liberálními hodnotami. Věnovat by se v Senátu chtěl tématu celoživotního vzdělávání, zaměřil by se přitom na zvyšování mediální a finanční gramotnosti veřejnosti.

Drahoš se neúspěšně střetl ve druhém kole prezidentské volby s Milošem Zemanem. Po volbách řekl, že chce zůstat ve veřejném prostoru.

Voliče bude chtít oslovit v Praze 4, kde dlouho žil. Snahy o kandidaturu v tomto obvodě se kvůli dohodě vzdal podle předsedy lidovců Pavla Bělobrádka bývalý ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Kvůli široké podpoře není jasné, ve kterém senátorském klubu by Drahoš případně po volbách zasedl. "Po dohodě jsme nechali tu věc otevřenou. Pokud budu zvolen, budeme se bavit o tom, do kterého klubu bych šel," uvedl.

Současnou senátorkou za Prahu 4 je Drahošova bývalá kolegyně z Akademie věd, někdejší ředitelka Ústavu experimentální medicíny Eva Syková. Lékařka a vědkyně Syková byla v roce 2012 zvolena jako nestraník za ČSSD. Oba se střetli v roce 2009 při volbě předsedy Akademie věd, kdy Drahoš zvítězil. V květnu 2016 Drahoš jako předseda Akademie věd Sykovou odvolal z funkce ředitelky ústavu kvůli kauze kolem léčby kmenovými buňkami. Podle médií ústav bral od některých pacientů během klinických studií peníze, přitom účast v nich má být ze zákona bezplatná.

V podzimních senátních volbách se budou ucházet o přízeň voličů i další neúspěšní kandidáti z lednové volby prezidenta. Bývalý diplomat Pavel Fischer, druhý nejúspěšnější protikandidát prezidenta Miloše Zemana, bude kandidovat v Praze 12. Marek Hilšer kandiduje v Praze 2.