"Mohl bych vyjádřit soustrast rodině Arkadije Babčenka, ale neudělám to," řekl šéf SBU před shromážděnými novináři. Místo toho pozval ruského novináře Babčenka do sálu.

"Mohl bych vyjádřit soustrast rodině Arkadije Babčenka, ale neudělám to," řekl šéf SBU před shromážděnými novináři. Místo toho pozval ruského novináře Babčenka do sálu. Zdroj: ČTK/AP/Efrem Lukatsky

„Zavražděný" ruský novinář Babčenko je naživu. Vraždu prý zinscenovali Ukrajinci. Moskva mluví o propagandě

Ruský opoziční novinář Arkadij Babčenko, o jehož vraždě v úterý informovala média, je naživu. Ukrajinská tajná služba SBU o plánovaném útoku, který podle ní nařídily ruské tajné služby, věděla a v rámci zvláštní operace jí zabránila. Na tiskové konferenci to ve středu oznámil šéf SBU Vasyl Hrycak, píší ukrajinská média. Novinář Babčenko v přímém televizním přenosu poděkoval ukrajinským úřadům, že mu zachránily život.

Organizátora novinářovy vraždy, ukrajinského občana a prostředníka ruských tajných služeb, zatkly ukrajinské bezpečnostní složky ve středu odpoledne v Kyjevě, uvedl podle agentury Interfax-Ukrajina šéf SBU.

Organizátor vykonavateli útoku nabídl jako odměnu 30 000 amerických dolarů (670 000 korun) a jako zálohu mu vyplatil 15 000 dolarů. Samotný prostředník zločinu podle Hrycaka dostal od ruské strany 10 000 dolarů.

"Mohl bych vyjádřit soustrast rodině Arkadije Babčenka, ale neudělám to," řekl šéf SBU před shromážděnými novináři. Místo toho pozval ruského novináře do sálu.

Babčenko se omluvil ženě

Babčenko dnes uvedl, že ho ukrajinské úřady kontaktovaly měsíc před plánovanou "vraždou". "Podle mých informací se zvláštní operace připravovala dva měsíce. Mě o tom informovali před měsícem... Celý měsíc jsme pak byli v kontaktu, přemýšleli jsme, pracovali společně," uvedl Babčenko před novináři v Kyjevě.

"Zvláště se omlouvám své ženě. Je mi to líto, ale nebyla jiná možnost. Operace se připravovala dva měsíce. Já jsem se to dozvěděl před měsícem. Výsledkem operace bylo zadržení jedné osoby," prohlásil Babčenko, když se nečekaně objevil vprostřed tiskové konference ukrajinských tajných služeb.

Podle vyjádření ruského ministerstva zahraničí má historka ohledně pokusu o zavraždění Babčenka v Kyjevě za cíl propagandistický účinek.