Ivanka Trumpová na svém Twitteru zveřejnila fotku se svým dvouletým synem Theodorem

Ivanka Trumpová na svém Twitteru zveřejnila fotku se svým dvouletým synem Theodorem Zdroj: Twitter

Ivanka Trumpová rozzuřila Američany. Je pouto mezi dítětem a matkou jen pro vyvolené?

Dcera amerického prezidenta Donalda Trumpa Ivanka, která v administrativě svého otce dlouhodobě zaujímá významné postavení, zveřejnila na Twitteru fotku se svým dvouletým synem Theodorem. Napsala k ní „Moje láska“. Příspěvek vzbudil mezi Američany vůli nevole. Kvůli antiimigrační politice Ivančina otce byly v posledních měsících od rodičů na mexicko-americké hranici násilně odděleny tisíce dětí.

Veřejnost si tak klade otázku, zda je nenahraditelné pouto mezi matkou a dítětem určeno jen pro vyvolené. Kontrast mezi realitou života prezidentovy dcery, která si v neděli ráno může užívat blízkosti svých tří dětí, a života stovek žen, které byly násilně odloučeny od svých často velmi malých dětí, vystoupil do popředí, když ve stejný čas, kdy Ivanka zveřejnila fotografii, média informovala také o dění na mexicko-amerických hranicích.

Nový zákon představený Trumpovou administrativou zpřísňuje kriminalizaci lidí, již nelegálně překročí hranice. Děti, které je doprovází, jsou pak automaticky umísťovány do opatrovnické péče. Ačkoliv zákon vstoupil v platnost teprve nedávno, praxe odebírání dětí je podle zasvěcených používána již měsíce.

Trump obvinil demokraty

Na fotografii Ivanky Trumpové reagovaly známé osobnosti i novým zákonem dotčené matky. Komik Patton Oswald na Twitteru napsal: „Není to nejlepší na světě přitulit svého drobečka a vědět, že je tam, kde je, v bezpečí vaší náruče? Je to to nejlepší. NEJLEPŠÍ. Že, Ivanko?“

V minulosti mohly rodiny přichycené při ilegálním překračování hranice zůstat spolu do doby, než se jejich případ vyřešil. Podle New York Times bylo od října loňského roku rodičům na hranicích odebráno na 700 dětí, z čehož asi stovka byla mladší čtyř let.

V reakci na twitterovou bouři Trump reagoval obviněním demokratů. Za „strašný zákon“, který odděluje rodiče od dětí, prý může Demokratická strana. Proč by tomu tak mělo být, nevysvětlil.