Video placeholde
Pokličková demonstrace proti Andreji Babišovi 29. května 2018
Pokličková demonstrace proti Andreji Babišovi 29. května 2018
Pokličková demonstrace proti Andreji Babišovi 29. května 2018
Pokličková demonstrace proti Andreji Babišovi 29. května 2018
Pokličková demonstrace proti Andreji Babišovi 29. května 2018
13
Fotogalerie

Babiš dostane „teroristický balík”. Reportáž z pokličkové demonstrace proti vládě s komunisty

Několik stovek lidí se v podvečer 29. května schází na Staroměstském náměstí pod Janem Husem. Jsou vyzbrojeni poněkud netradičním nářadím. Každý z nich třímá to, co našel doma v kredenci – pokličky, vařečky, hrnce, ale i řehtačky, flétny a píšťaly. Chystají se za velkého randálu předat na Úřad vlády dárek pro Andreje Babiše převázaný rudou stuhou.

Toto je naprostý opak němé demonstrace, která proběhla před týdnem. Dav dělá kuchyňským nádobím šílený hluk, po chvíli člověk vnímá jen kontinuální zvonění v uších. „Za tři týdny nám budou vládnout komunisti,“ hlásí do megafonu drobný zrzavý organizátor Mikuláš Minář. „Nebudou!“ ryčí demonstranti v rozčilení.

Protestu se účastní i bratr Tomia Okamury Hayato, který bude na podzim kandidovat do senátu za KDU-ČSL. Na otázku, jaké to pro něj je, když jsou demonstranti i proti potenciální vládě s SPD, které předsedá jeho bratr, odpověděl: „Jakákoliv vláda s podporou extremistických stran, ať už Komunistické strany nebo SPD, je naprosto nepřijatelná. SPD a komunisté mimo jiné usilují o vystoupení naší země z NATO. Popřeli bychom tak vše, čeho jsme dosáhli v roce ʼ89.“

Minuta hluku

Průvod se odebírá v doprovodu policistů před úřad vlády. Kromě působivého tlukotu nádobí cestou křičí již zažitá hesla „Babiše do koše“ a „chceme slušnou vládu“. K demonstraci se na chvíli přidává i stánkařka na Karlově mostě, když procesí podporuje pískáním na píšťalu, kterou má kolem krku. Čínští turisté si dělají s rozbouřeným davem selfie, možná aby doma ukázali, že v některých zemích se smí demonstrovat.

„Statisíce obětí, které byly umučeny komunistickým režimem, budou za tři týdny pošlapány a poplivány,“ burcuje Minář dav. Kolemjdoucí žena, stejně jako mnozí další, nechápe, co se děje. „Babiše do koše, tak to je dobrý,“ zahlásí po chvíli do telefonu. „Už jsme tady,“ křičí demonstranti z plných plic, když je na obzoru Strakova akademie. Tentokrát jsou dokonce dveře na Úřad vlády pootevřené, takže randál někdo slyší.

Minář se posadí za krk svému vysokému kamarádovi a hlásí do megafonu, že Babiš křivě přísahal na zdraví svých dětí, že nebude ovlivňovat média, která vlastní. Že z estébáka převlékl lusknutím prstu kabát a stal se kapitalistickým oligarchou. Pak vyhlašuje „minutu hluku“.

Teroristický balík

Je konec protestu a přichází čas na dárek pro Andreje Babiše. Bílá krabice převázaná červenou mašlí obsahuje vzkazy, které sesbírali členové skupiny Milion chvilek pro demokracii od demonstrantů před týdnem. „Už jsme to dali pánům na Úřadu vlády. Zacházeli s tím jak s teroristickým balíkem, ale byli celkem vstřícní. Zítra by to měl Babiš dostat,“ referuje Minář.

Akce končí, policisté svlékají fosforové vesty a karlovarský písničkář hraje Bratříčku, zavírej vrátka. Nabádá účastníky, aby si vzali dostatek informačních letáků o velké demonstraci, která bude za týden 5. června. „Kdo nemá letáčky, jako by tu nebyl. Vylepte je do vchodu, do podchodu, do škol!“ nabádá.