Dítě se nesmí jmenovat Benito Mussolini - ilustrační foto

Dítě se nesmí jmenovat Benito Mussolini - ilustrační foto Zdroj: pixabay

Váš syn se nemůže jmenovat Benito Mussolini. Italský soud rodičům zatrhl rodinné jméno

Rodiče, jejichž syn nese stejné jméno jako nechvalně známá figura druhé světové války Benito Mussolini, byli předvoláni k soudu. Svého 14měsíčního chlapce musí pojmenovat jinak. Kontroverzní jméno chlapce vyvolalo v Itálii velký rozruch.

Pár chlapce pojmenoval po jeho dědečkovi, což je v Itálii běžná praxe. Protože má ale chlapec po otci příjmení Mussolini, u janovských úřadů to neprošlo. Dítě je tak jmenovcem fašistického diktátora a rodiče mu musí vybrat jiné jméno. Jenovský soud má také obavy o chlapcovu budoucnost.

Rodina přitom nemá nic společného s fašistickým vůdcem, který zemi vládl v letech 1922–1943. Mussolini přivedl Itálii ke spojenectví s nacistickým Německem. S Českem pojí diktátora to, že obdivoval Jana Husa. Napsal dokonce knihu Jan hus, hlasatel pravdy. S odkazem na něj také používal pseudonym vero eretico neboli opravdový kacíř.

Připomínka diktátora po několika letech opět vyvolala velké emoce. Naposledy Italové o jméně Benito polemizovali po tom, co v roce 2015 vtrhla do kin italská adaptace francouzského filmu, v němž chce muž svého syna pojmenovat Benito (ve francouzské verzi Adolf).

V Itálii se nestalo poprvé, že by se úřadům nelíbilo jméno, jaké rodiče vybrali pro svou ratolest. Smůlu měl také milánský pár, který pojmenoval svou dceru Blu (italsky modrá). Prokurátor ho označil za nevhodné pro dívku a doporučil rodičům, aby vybrali tradičnější jméno.

Otec Blu vysvětlil, že je při výběru jména inspirovala fráze „bella luminosa uniqa (krásná, jasná, jedinečná). „Pokud nepřijdeme s alternativním jménem, soudce ho vybere za nás,“ svěřili se rodiče Il Giorno.

Nedávno se potýkali s problémy také afghánští rodiče, kteří pojmenovali své novorozeně po Donaldu Trumpovi. Po tom, co se fotky chlapcových dokladů objevily na sociálních sítích, se rodina stala středem zájmu mnohých médií. Rodiče se třemi dětmi se museli odstěhovat ze své vesnice do Kábulu, protože jejich dítě dostalo nemuslimské jméno.