Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

Trojí způsob, jak zabít manžela a nerušeně žít s mladým milencem!

„Manželka truhlářského mistra Trávy v Kralupech nad Vltavou udržovala milostný poměr s jistým Aloisem Kozičkou a chtěla se zbaviti svého muže za každou cenu, aby mohla nerušeně žíti se svým milencem,“ líčila 2. září 1909 pražská Národní politika případ záletné ženy, jež do vražedných plánů zapojila patnáctiletého, sotva ochmýřeného mladíka.

Temné předivo celého případu se začalo rozplétat koncem srpna, když do vídeňské zastavárny dorazil Otakar Koutecký, truhlářský učeň příslušný do Kralup nad Vltavou ve středních Čechách, a nabízel k zástavě kolo, různé šatstvo a dvoje zlaté hodinky s řetízkem. Takový majetek byl v případě nezletilého hocha podezřelý, a tak majitel zastavárny upozornil vídeňskou policii.

Ta podrobila mladíka výslechu a ten nakonec přiznal, že uvedené předměty odcizil svému mistrovi. Prý chtěl odejít do Terstu a dát se k námořnictvu. Jenže vídeňští policisté se s takovým vysvětlením nespokojili. Dál naléhali na chlapce a ten konečně vyjevil vpravdě šílenou historii, která ho do Vídně vyhnala.

V centru dění stála manželka truhláře Trávy Eliška. Právě ta se pokusila „pohnout učedníka Kouteckého, aby svého mistra sprovodil ze světa. Opatřila jej penězi ke koupi revolveru a přemlouvala hocha, aby mistra zastřelil. Koutecký po dlouhém duševním boji dal se skutečně přemluviti a koupil dva revolvery, avšak k provedení zločinu nedostávalo se mu odvahy, pročež zbraně zase zašantročil.“


Všechny díly seriálu České mordy si přečtěte zde >>>


Eliška Trávová přišla s novým plánem. Rozhodla se manžela otrávit. „Dala Kouteckému peněz, aby koupil rtuti; chtěla mu ji přimísiti do jídla. Učedník skutečně opatřil rtuť a různé kyseliny a viděl pak na vlastní oči, jak mistrová svému choti do jídla jed namíchala. Záhy se také ukázaly následky otravy; mistr po jídle stižen nevolností klesl v bezvědomí k zemi.“

Jenže ani tentokrát mistrová s vražedným plánem neuspěla. Požádala proto Kouteckého, aby natrhal v lese jedovaté byliny a přinesl je. Za to mu slíbila 200 korun. Tentokrát už učedník nevydržel, a než by se zapojil do vražedných úmyslů své představené, raději uprchl a na kole odjel do Vídně.

Mladíkovo vyprávění se zdálo až příliš fantastické a smyšlené, přesto vídeňská policie oslovila četnickou stanici v Kralupech, aby učňovo líčení prověřila. Jaké pak bylo překvapení mužů zákona v Čechách i Rakousku, když vyšlo najevo, že se vše do nejmenšího detailu zakládá na pravdě. Eliška Trávová i její milenec Alois Kozička, jenž o trojím pokusu své milé sprovodit manžela ze světa věděl, byli vzápětí zatčeni.