Gubernátor ruské gubernie Čechy a Morava Miloš Zeman

Gubernátor ruské gubernie Čechy a Morava Miloš Zeman Zdroj: Archív

Miloš Novičokovič Zeman: Babiš bude premiérem za všech okolností!

Hned po druhém zvolení Miloše Zemana prezidentem republiky bylo jasné, že na Hradě usedne ničím neřízená sebestředná raketa. Potřetí již Zeman kandidovat nemůže, takže mu může být úplně jedno, co si o jeho politických krocích kdokoliv myslí. A chová se podle toho.

Když byl poprvé hlasy lidu zvolen Miloš Zeman prezidentem, bylo očekávatelné, že se tomu „lidu“ bude chtít zavděčit. A kousky, které předváděl, byly vpravdě lidové. Už jen nejpamátnější výrok pana prezidenta v prvním volebním období, který zněl „kunda sem, kunda tam“, udělal jistě obrovskou radost všem primitivům, kteří Zemana volili. „Jasně, mámo, ten je náš, ten mluví jako my u nás v hospodě U kokota!“

Už o nic nejde

Poté, co byl Miloš Zeman převážně hlasy návštěvníků restaurací IV. cenové skupiny a seniorů s rozjetou demencí zvolen, bylo inteligentnějším lidem ihned jasné, že se mají na co těšit. V prvním volebním období si totiž Zeman – s výhledem na volby do druhého volebního období – musel udržet přízeň toho svého „lidu“. A musel dělat věci, které se lidu líbí, které naštvou pražskou kavárnu a které tak povedou k jeho znovuzvolení.

Když pak letos skutečně Zemana lid zvolil prvním z rovných znovu, padly panu prezidentovi poslední zábrany. Už se kromě pokynů svých řídících důstojníků z Moskvy nemusí řídit vůbec ničím, nemusí dbát na to, co si o něm kdo včetně jeho voličů myslí, a může realizovat úplnou autokracii. Protože potřetí podle Ústavy už prezidentem být nemůže, tak už mu o přízeň veřejnosti vůbec nejde.

Strany sem, strany tam

Prezident má samozřejmě v popisu práce jmenovat po volbách premiéra, a to hned dvakrát. Ovšem v naší zemi, kde nepanuje prezidentský systém, má smysl jmenovat jenom takového premiéra, který má potenciál složit koalici, která získá většinu ve sněmovně. Vládě totiž nedává důvěru prezident, ale právě parlament. Takže jmenovat premiéra, který není schopen sestavit vládu, v podstatě nedává smysl. Smysl má takové jmenování, které akceptují politické strany schopné vytvořit parlamentní většinu. Jmenování, ze kterého může vzejít nějaká koalice a vláda s důvěrou.

Prezident Zeman ovšem nyní dává s noblesou sobě vlastní najevo, že strany sem, strany tam. Při projevu na Žofínském fóru podle idnes pan prezident nyní pronesl: „V Lidových novinách jsem si přečetl, že se chystám jmenovat Daniela Beneše (šéf ČEZu) předsedou vlády. Dodržím svůj slib a podruhé jmenuji, bez ohledu na výsledek referenda, Andreje Babiše předsedou vlády.“

Autokrat v akci

Jak veřejnost ví, po prvním jmenování premiérem nebyl Babiš schopen vládu sestavit. A nyní, jak opět veřejnost dobře ví, probíhá jednání o to, zda s Babišem do holportu půjde sociální demokracie. Strana kvůli tomu pořádá referendum. Zeman teď dal najevo, že je mu nějaké referendum těžce u zadele a že vláda bude taková, jakou chce on. Totiž že Babiše jmenuje i tehdy, když si s ČSSD neplácne, takže jedinou možností nové vlády pak bude nesvatá trojice ANO + SPD s podporou KSČM. Přesně ten projekt, který Zemanovi vyhovuje, protože vůdci jmenovaných formací mu nejvíc lezou do řiti.

Zemanův vzkaz veřejnosti je jasný: Mě nezajímají nějaké vaše politické partaje a názory jejich členů. Já chci Babiše, Filipa a Okamuru a vy, Číškové, si trhněte. Protože já jsem car Miloš Novičokovič Zeman, autokratický místodržící ruské gubernie Čechy a Morava, a bude po mém!