Kočičí rekordmani Jakea Perryho

Kočičí rekordmani Jakea Perryho Zdroj: Twitter, Phil Kline

Kočičí rekordmani Jakea Perryho
Kočičí rekordmani Jakea Perryho
Milovník koček Jake Perry
Kočičí rekordmani Jakea Perryho
5
Fotogalerie

Co dělat, aby se vaše kočka dožila 165 let? Šampaňské, slanina a 3D filmy, říká kočičí rekordman

Pětaosmdesátiletý Jake Perry pracoval celý život jako instalatér. Pochází z Texasu, má ženu a děti, v sousedství i za hranicemi státu jej ale všichni znají především jako kočičího muže. Má dva zářezy v Guinessově knize rekordů, jeden z roku 1998, kdy se jeho kocour Granpa dožil 34 let, a druhý z roku 2005, kdy to jeho Creme Puff dotáhl až do 38. narozenin. Přepočteno na lidský život by mu bylo asi tak 165 let. Jak je to možné?

Od 80. let stihnul Jake Perry adoptovat stovky koček. V dobách své největší slávy jich u sebe doma měl až čtyři desítky. Dlouhověkosti se však netěšili pouze Granpa a Creme Puff. Asi třetina Jakeových koček se dožila alespoň třiceti let, což potvrzuje i veterinář Bruce Hardesty, který se o Jakeovy kočky stará bezmála patnáct let.

Chcete více rozumět své kočce? Naučte se rozpoznat, co stojí za chováním vašeho mazlíčka ZDE >>>

O Jakea Perryho se v průběhu jeho kočičího hobby zajímaly desítky médií. Není žádným překvapením, že se snažily odhalit chovatelovo tajemství. Své úspěchy Perry vysvětluje jednoduše. Na prvním místě stojí množství pozornosti a lásky, které je člověk ochoten kočkám věnovat.

K tomu ale přidává i bizarnější praktiky. Mazlíčkům prý během let dopřával kromě běžného kočičího krmiva také pochoutky lidské. Na snídani to byla třeba vajíčka se slaninou a brokolicí, kapka kávy se smetanou a co dva dny trocha červeného vína na „prohnání cév“.

Ještě daleko bláznivěji ale zní zábava, kterou zvířatům ve svém domě zajišťoval. Podle svých slov pořádal ve své garáži pravidelná promítání dokumentárních filmů o přírodě doplněná o filmové upoutávky. Během promítání 3D filmů prý kočkám nasazoval červeno-modré brýle.

Jakkoli bizarně Perryho příběh zní, množství lidí z jeho okolí vše potvrdilo a odborníci nezvyklou dlouhověkost koček spolehlivě vysvětlit neumí. Veterinář Hardesty spekuluje o účincích kávy, kterou Perry kočkám podával. Ledviny jsou podle něj u koček slabinou a podávání diuretika by teoreticky k delšímu životu přispět mohlo.

Americká společnost pro prevenci krutosti na zvířatech na druhou stranu kofein označuje za toxický pro kočky. Jedním z dalších vysvětlení by mohl být fakt, že všechny kočky Jakea Perryho byly kastrované. Kastrace u koček například obecně eliminuje některé infekční choroby. To ale opět nemůže vysvětlit prodloužení života o tak drahnou dobu. Devět z deseti amerických koček kastrovaných není. Jen nepatrný zlomek z těch, které jsou, se pak dožívá třiceti let.

Pětaosmdesátiletý Jake Perry údajně mluví o své poslední kočce, o kterou se stará, neustále. Dokazuje to jeho výjimečnou oddanost. Nezbývá tak než tajemství kočičího muže přiznat, že musí do určité míry fungovat.

Odpověď na otázku, jak se svou kočkou oslavit její 38. narozeniny, zní: na Velikonoce košík s vajíčky, na Den díkuvzdání krocana a šlofíka a na Silvestra slavnostní čepičky a skleničku šampaňského. Alespoň to tvrdí Američan Jake Perry.