Že by si paní ministryně spletla velikonočního beránka?

Že by si paní ministryně spletla velikonočního beránka? Zdroj: Foto Aha! – Jakub Poláček, ara

Buď pejskař, ale zůstaň člověkem. To platí i pro ministry

Pro mnoho Čechů a Moravanů se stal pes takřka více než členem rodiny. Nic naplat, jsme de facto národem pejskařů a zejména pejskařek! Což by samo o sobě nebylo tak hrozné, ale některé fyzické osoby to až přehánějí. Jak říká trefně náš takřka sedmdesátiletý brněnský soused – pro mnohé dnešní ženské je pes více než dítě, o manželovi nemluvě.

Další trapas má za sebou ministryně obrany bez důvěry Karla Šlechtová z Babišova hnutí ANO 2011. Zmíněná ministryně na vysoce pietní místo – hrob neznámého vojína na Vítkově – posadila svého pudla! A to těsně vedle věnce. Fotografií se potom dokonce veřejně pochlubila na Instagramu. Sancta simplicitas! Později se za snímek sice omluvila, nicméně pachuť z takového zcela nevhodného jednání přetrvává.

Jak známo, psi mají na tuto pietní půdu vstup zakázán.

Ergo kladívko, běžný občan si musí říct: Co to je proboha za vrcholnou představitelku státu, která nedodržuje základní pravidla, a navíc se tím veřejně chlubí na internetu? Kde je úcta k mrtvým? To se nemohl stát ministrem obrany, tedy důležitého silového rezortu, někdo morálně vyspělejší?

Trochu mi to připomnělo úkaz, jenž jsem před pár lety na vlastní oči viděl v židovské čtvrti v Boskovicích, skupina alternativních lidiček se tam domáhala vstupu do prostoru posvátné mikve se svým čtyřnohým miláčkem.

Nota bene, nejde o první „přešlap“ K. Šlechtové, např. v březnu dala na Instagram (ten jí věru nenosí štěstí) snímek z odhalování památníku legionářů u Bachmače na Ukrajině.

Zde, jak známo, hrdinní českoslovenští legionáři bojovali na sklonku první (!!) světové války s německými vojáky. Naše svérázná ministryně fotku doplnila anglickým popiskem, v němž uživatelům sdělila, že jde o památník československých vojáků, kteří „bránili vesnici před Hitlerem“. Neuvěřitelné!

Tak si na závěr říkám, zda vedle povinné maturity z matematiky by se nemělo též uvažovat o zavedení povinné „zkoušky z dospělosti“ i z předmětu dějepis, tedy alespoň pro členy a členky hnutí ANO.

Poslední námět – nemohla by např. bezpečnostní rada státu zablokovat ministryni obrany přístup na Instagram?

Autor je právník a publicista