Izraelští vojáci během protestů v Gaze zastřelili nejméně 10 Palestinců.

Izraelští vojáci během protestů v Gaze zastřelili nejméně 10 Palestinců. Zdroj: ČTK

Protesty proti přesunu ambasády USA: Při střetech v Izraeli zemřely desítky lidí

Střelba izraelských bezpečnostních sil na protestující Palestince v Pásmu Gazy si dnes vyžádala už 37 mrtvých. S odkazem na ministerstvo zdravotnictví v Gaze to oznámily agentury AFP a AP. Dalších přinejmenším 500 Palestinců bylo zraněno, z toho 200 bylo postřeleno, informovala agentura Reuters. Izraelská armáda obvinila radikální hnutí Hamás, které v Pásmu Gazy vládne, z podněcování protestů s cílem prolomit hraniční plot. Zároveň varovala, že proti demonstrantům, kteří se hranici pokusí překročit, použije ostrou munici. Mezi dnešními mrtvými je podle Reuters 14letý chlapec a vozíčkář.

Palestinci v Gaze manifestují od konce března za konec blokády enklávy a za možnost vrátit se na území, která byla dříve domovem jejich předků, ale které se teď nacházejí v Izraeli. Protesty se dosud většinou konaly v pátek. Ty nejnovější se ale konají zejména v souvislosti s dnešním otevřením amerického velvyslanectví v Jeruzalémě.

Podle izraelské armády na 12 místech okolo izraelské hranice demonstruje asi 50.000 obyvatel Gazy. Demonstranti podle izraelských úřadů zapalují pneumatiky a házejí kameny. Armáda dostala rozkaz střílet na ty, kteří se pokusí hranici narušit. Podle úřadů jsou mezi zabitými také tři členové Hamásu, kteří se na hranici snažili odpálit výbušné zařízení.

 

Izrael prostřednictvím letáků Palestince varoval, že vojáci zakročí proti komukoli, kdo se pokusí dostat přes hranici. Hamás již dříve oznámil, že na dnešní protestní akci očekává desítky tisíc lidí, a naznačil, že se demonstranti pokusí prolomit hranici.

Izrael se stal terčem mezinárodní kritiky za používání ostrých nábojů při střelbě na palestinské demonstranty. Izrael trvá na tom, že má právo se bránit, a tvrdí, že nejde o nepřiměřené reakce ozbrojených sil.

Jeruzalém je nejožehavějším bodem izraelsko-palestinského konfliktu. Palestinci chtějí jako svou metropoli převážně arabsky mluvící východní část města, kterou Izrael obsadil v roce 1967 a později anektoval. Izraelská vláda ale považuje Jeruzalém za nedělitelné hlavního město židovského státu.

Trump loni v prosinci oznámil, že Spojené státy považují Jeruzalém za hlavní město Izraele a že tam bude přesunuta americká ambasáda. Úřad má být oficiálně otevřen dnes odpoledne u příležitosti 70. výročí vyhlášení nezávislého Izraele.

Proti otevření amerického úřadu se dnes rovněž konal protest na okupovaném Západním břehu Jordánu, podle agentury AP se protestního pochodu v Ramalláhu zúčastnilo několik tisíc lidí. Další protestující Palestinci házeli kameny na vojáky severně od Jeruzaléma a vojáci proti nim použili slzný plyn a ostré náboje, uvedla AP s odkazem na svědky. Další střet se podle místních zdrojů odehrál mezi Jeruzalémem a Betlémem. V těchto případech nejsou informace o případných zraněných.