Babiš do prázdnin vládu s důvěrou mít nebude

Babiš do prázdnin vládu s důvěrou mít nebude Zdroj: ČTK

Jednání o nové vládě je ve slepé uličce. Babiš nový kabinet s důvěrou do prázdnin mít nebude

Babišovo hnutí ANO schválilo koaliční smlouvu s ČSSD. Předseda oranžových Jan Hamáček vyjednanou dohodu s ANO označil za slušný kompromis a maximum možného. Sociální demokraté k ní vypíšou stranické referendum, které se bude konat od pondělí 21. května a potrvá nějakých 25 dní. Vnější pozorovatel by mohl nabýt dojmu, že vše už směřuje správným směrem a do začátku letních prázdnin bude mít Česko konečně vládu s důvěrou Poslanecké sněmovny.

To je ale veliký omyl. Podle rychle se měnící situace na politické scéně bych si spíš vsadil, že Česko čekají předčasné volby nebo úřednická vláda. Jednání o nové koalici totiž odbočilo do slepé uličky.

Na první pohled a z proklamací jednotlivých partajních náčelníků to sice tak nevypadá, ale stávající situace opravdu růžová není. Předně je potřeba říci, že dohoda ČSSD s ANO z pohledu sociálních demokratů žádný kompromis není.

ČSSD za pár křesel odkývala úplně všechno a u pasáží, u kterých chtěla být ještě před několika týdny zcela nekompromisní, se spokojila s několika gumovými proklamacemi nebo jejich vyškrtnutí v tichosti přijala. Ve vnitrostranickém referendu bude toto „vyjednávací umění“ zcela jistě oceněno. Mnohé signály z regionů v tomto duchu zaznívají už nyní.

Pokrytectví ČSSD: Smlouvu s KSČM má ANO, ne my

Druhou rozbuškou jsou stupňující se požadavky komunistů, kteří mají menšinovou vládu tolerovat. Pro tuto příležitost už dokonce sepsali dohodu, která se zcela nápadně svojí precizností a obludností podobá někdejší tzv. opoziční smlouvě mezi ODS a ČSSD z léta 1998.

Komunisté chtějí za svoji toleranci trafiky ve státních firmách, nevetování komunistických zákonů ve vládě, chtějí dokonce kádrovat ministry a limitovat vládu, zda může či nemůže posílat vojáky do zahraničních misí. Takhle hluboko do živého masa před dvaceti lety neřezal ani Václav Klaus. Není divu, že se pak diví i sám Babiš. A ČSSD ústy svého místopředsedy Martina Netolického už raději dopředu stáhla kalhoty a prohlásila, že dohodu s KSČM bude uzavírat jen ANO a nikoliv ČSSD.

Na ANO bez Babiše by ostatní strany stály frontu

Podtrženo sečteno, celá situace se opět začíná výrazně zamotávat a drhnout. Pokud vůbec dohoda ANO s ČSSD úspěšně projde referendem, není jisté, že ji podpoří KSČM. Pokud jim Babiš neudělá další ústupky ve věci zahraničních misí a bude souhlasit s jejich kádrováním, rudí vládu nepodpoří. A rázem jsme v situaci stejné jako loni v říjnu po sněmovních volbách.

Pokud k tomu dojde, bude vzniklá situace velkou porážkou Andreje Babiše. V takovém případě už by prezident Miloš Zeman neměl nečinně přihlížet a vložit se velice rázně do hry. Měl by buď jmenovat premiérem někoho jiného z ANO či další strany a nebo sestavit úřednickou vládu.

Situaci by to velice rychle odblokovalo. Na vládu skládanou hnutím ANO s jiným premiérem by stály další strany frontu a jednání by proběhla velice rychle. Pokud by prezident proti vůli stran realizoval svoji úřednickou vládu, strany by se asi rychle dohodly na předčasných volbách, které by se konaly v první polovině příštího roku.

Z Babišovy umanutosti těží KSČM

Z pohledu ekonomiky současný stav bezvládí moc nevadí, hospodářství jede dál. Z hlediska politické kultury a pohledu voliče je současná situace už tristním selháním příslušných politiků a neschopnosti se dohodnout. Nad vším vyčnívá umanuté přesvědčení Andreje Babiše (a jeho lokajů v ANO), že premiérem musí být jen a pouze on. Celá země je pak rukojmím jeho umanutosti. A jelikož to vidí i další strany, hlavně KSČM, tak moc dobře vědí, že mohou za podporu vlády zvyšovat svoji cenu a žádat něco, co donedávna bylo při takových jednáních tabu.

Ne, v České republice vláda s důvěrou sněmovny jen tak brzy nevznikne. A pokud ano, moc bych se nedivil, kdyby její formát nebo půdorys byl úplně jiný, než ten, který dnes mnoho lidí bere takřka jako hotovou věc a tutovku.