Vojenská pocta, Trojmoří i prales: Zemanova druhá oficiální prezidentská cesta vedla na Polsko

Vojenská pocta, Trojmoří i prales: Zemanova druhá oficiální prezidentská cesta vedla na Polsko Zdroj: ČTK

Karel Steigerwald: Prezident vytlačil Peroutku novičokem. Ale podle Babiše nic nepochopil

Prezident nahradil trapas „Ferdinand Peroutka vyje s vlky“ trapasem „výroba novičku v ČR“. Tu výrobu hledá patrně také vlevo dole nebo kde. V případě Peroutky urazil jeho čtenáře. Splynul mu uvízlý titulek o vytí vlků se jménem novináře Peroutky. Místo aby řekl: Pardon, já jsem to popletl (kdo nic nepopletl), začal si trapně a úporně vymýšlet a od svého omylu neustoupil dodnes.

Teď zase si spletl novičok čert ví s čím, popřel tvrzení kompetentních úřadů a bude trvat na svém, i kdyby se toho novičku měl sám napít, což by mu, který má játra sedmileté panny, neuškodilo. Od urážení čtenářů postoupil vzhůru, uráží vysoké a kompetentní orgány republiky.

Čeká nás zase Ovčáčkovo hledání výroby, překrucování výroků a uvádění nedokazatelných tvrzení, včetně napadání těch kompetentních orgánů… Z pomluvy Peroutky neměl krom Hradu radost nikdo, z novičku se raduje Hrad i Kreml.

V případě Peroutky šlo o dění hulvátovo. Novičok je patrně už letová hladina onačejší, napomáhání cizí mocnosti, ne-li přímo velezrada. Jednu výhodu zbrusu nový trapas s ruským jedem přinesl. Na Peroutku se opravdu už zapomíná, v popředí je Zemanův novičok.

Jaký kalibr vytáhne prezident ve třetím kole, aby odsunul novičok do ústraní? Ale možná zabrzdí, však ho Babiš veřejně upozornil, že ve věci novičku, ač prezident vševěd, nic nepochopil. Může být, že mu tyto neevropské extrabuřty, které nás vrhají kamsi kus za Kazachstán, vůbec zatrhne. Sám chce být Evropanem, prezidentovi roztodivnosti se mu nehodí.