Úsměv dělá podle izraelských vědců náš obličej starším

Úsměv dělá podle izraelských vědců náš obličej starším Zdroj: istock.com

Usmíváte se? Izraelští vědci tvrdí, že kvůli smíchu vypadáte starší. Jaký výraz naopak omlazuje?

Obecná představa většiny veřejnosti i médií je, že když se člověk usmívá, vypadá mladší. Jenže vědci z Ben Gurionovy univerzity v izraelském městě Beerševa zveřejnili studii, jež to popírá. „Výzkum ukázal, že zakořeněný názor, že usměv omlazuje, je absolutně mylnou představou,“ tvrdí odborníci ve studii, kterou zveřejnil v úterý časopis Psychonomic Bulletin & Review.

Jak vlastně izraelští vědci na něco podobného přišli? Provedli dva experimenty, při nichž ukazovali lidem fotografie 35 žen a 35 mužů. Na jedněch fotografiích se lidé usmívali, na dalších měli neutrální tvář. Lidé pak měli odhadnout jejich věk. K překvapení dotazovaní tvrdili, že na fotkách s úsměvem vypadají lidé starší.

Zvláštní bylo, že když výzkumníci lidem následně podrobněji popisovali, co vlastně zkoumají, někteří začali své názory měnit a říkali, že vlastně úsměv omlazuje.

Překvapený výraz vyhlazuje vrásky

Proto provedli na Ben Gurionově univerzitě ještě jeden průzkum, ale ptali se jiných lidí. Ti hodnotili fotky osob s úsměvem, neutrální tváří a překvapeným obličejem. Opět ale bylo dosaženo stejného výsledku. Tvář s úsměvem byla považována za starší než ta s neutrálním či překvapeným výrazem.

Jak se ukázalo, úsměv dělá na tváři viditelné vrásky kolem očí, zatímco překvapený výraz je naopak vyhlazuje. To mohlo vést k jinému odhadu věku u lidí na představených fotografiích.

Studii si můžete přečíst ZDE