Video placeholde

Je libo čaj připravený na záchodě ve vlaku? Indie chce po skandálu bojovat s otřesnou úrovní hygieny

Otrava jídlem patří v Indii mezi nejčastější příčiny akutního onemocnění. Loni způsobilo kontaminované jídlo nebo pití na 242 závažných případů hromadných otrav. Nyní se občané začali po dvou alarmujících případech nedodržení hygienických zásad ze strany distributorů potravin dožadovat zvýšení hygienických kontrol.

Poslední případ byl zachycen jedním z cestujících v expresním vlaku na lince mezi jihoindickými městy Čennái a Haidarábád. Prodejce čaje byl natočen, jak vychází z toalet s dvěma velkými konvicemi, ze kterých se cestujícím chystal nabízet čaj a kávu.

Prodavač během vyšetřování celé události tvrdil, že přeléval mléko z jedné konvice do druhé a nechtěl to dělat na veřejnosti. Šel proto na toaletu. Je ale také dost dobře možné, že chtěl k přípravě čaje použít vodu z kohoutku v místnosti. A tu je, jak je známo, zakázáno pít i v České republice, natož pak v Indii.

 

Policie navíc zjistila, že dva ze tří mužů na videu nevlastní oprávnění k prodeji občerstvení ve vlaku. Ten, který ji vlastní, následně dostal pokutu ve výši tisíc sto amerických dolarů. Autority se příběhem o přelévání mléka nenechaly obměkčit. Představitel železniční společnosti médiím řekl, že by se konvice s nápoji neměly na toaletách vůbec objevit.

Vlakové dobrodružství ale není jediné, které v poslední době Indy znepokojilo. Minulý týden policie odkryla podvod, v rámci něhož bylo do restaurací ve východní Kalkatě prodáno 20 tun zkaženého masa. To pocházelo z místní skládky, kde mezi sebou o mršiny zvířat bojují supi a psi.

Doposud bylo v souvislosti s případem zadrženo osm lidí. Poptávka po masu servírovaném v kalkatských restauracích mezitím spadlo o 50 % a Asociace hotelů a restaurací východní Indie podniky vyzvala, aby maso nakupovaly pouze od licencovaných obchodníků.