Obálka českého vydání Doctora Strange 1: Cesty podivných

Obálka českého vydání Doctora Strange 1: Cesty podivných Zdroj: Archiv nakladatelství Crew

Pouze Doctor Strange může náš svět ochránit před TEMNOTOU Z DRUHÉ STRANY!
Co se stane, když pozemský Nejvyšší čaroděj začne zaostávat s placením?
To se dozvíte, zatímco se náš milý doktor probere prakticky nahý na velmi podivném místě - bez kouzelnických knih, beze zbraní a aniž by si vybavoval, jak se tam dostal... nebo proč ho pronásledují všechny ty obludy!
A mezitím, co nový návštěvník Strangova Sancta Sanctora zjišťuje, že jedny špatné dveře mohou vést do zapomnění, chystá se magický kruh Strangových přátel a spojenců postavit své největší hrozbě.
Temné síly ničí vše mystické v celém mnohovesmíru a jejich zrak se zaměřil na tuto dimenzi. Dny magie jsou spočítané a Doctor Strange není připraven!
6
Fotogalerie

Magický Avenger Dr. Strange se dočkal sólovky v češtině

Těžko v komiksové rubrice Reflexu alespoň nějak nepřipomenout, že prožíváme čas Avengers, kteří hýbou našimi kiny v zatím asi nejnadupanějším marveláku Nekonečná válka. Na ČSFD zatím ještě stále drží hodnocení npad 90 %, ale v komiksu se toho kolem superhrdinů Marvelu zase tolik neděje. I když… Česky právě vyšel Doctor Strange, přesněji Doctor Strange 1: Cesty podivných scenáristy Jasona Aarona. A Strange přece je Avenger, a to ve filmu dost podstatný.

Dr. Strange je skutečný doktor, chirurg, který byl ukázkovým arogantním egomaniakem, jenž při autonehodě utrpěl fatální zranění rukou. Pak se vypravil (jako ostatně každý druhý hrdina) do Asie, kolébky mystických umění, aby zde nalezl Prastarého (v Derricksonově filmu Doctor Strange z roku 2016 to byla inovativně Prastará), který jej zasvětil do tajů magie. Po strastiplném výcviku se ze Strange stává Nejvyšší čaroděj Země, který má za úkol chránit nás a naši dimenzi před útoky veškerého démonstva a neřádstva z vedlejších rozměrů.

Nuda, nuda, a pak Aaron

Základní myšlenka je přímo bezva, o to víc překvapí, že opravdu dobrých komiksů se Strangem v hlavní roli zase tolik není. Postava skvěle funguje v týmu – například v New Avengers Briana M. Bendise je jeho interakce s ostatními superhrdiny opravdu zábavná – ale samostatně jde povětšinou o příběhy, které by Jára Cimrman popsal jako nudu, nudu, šeď, šeď.

Tajemství dobrého komiksu totiž, jak známo, není závislé na míře superschopností hlavního hrdiny (potažmo na jeho magických schopnostech), ale na scenáristovi. A Strange na ně až na pár výjimek štěstí neměl. Až do okamžiku, kdy se opratí jeho řady chopil Jason Aaron, kterého u nás známe zejména jako scenáristu nepřekonatelných Skalpů, temné detektivky z indiánské rezervace Pouštní růže (o té tu a tam informujeme – vydává ji, stejně jako Dr. Strange, nakladatelství Crew).

Příšery odjinud

Aaronovi se podařilo takřka nemožné – napsal Nejvyššímu mágovi příběh na tělo a zároveň se vymanil ze všemožných klišé, kterými je postava po mnohaleté historii ověšena. Supehrdiny zatím zcela vynechává, setkáváme se pouze s dalšími mágy (vystoupí Scarlet Witch, Dr. Woodoo a pár dalších), kterých svět Marvelu obývá podstatně více, než byste mysleli.

Novému pojetí pomáhá i místy celkem psychedelická kresba Chrise Bachalla, která se nebojí tu a tam zabrousit až kamsi k poloze Mika Mignoly. Nejzábavnější je při vyobrazeních nejroztodivnějších příšer odjinud, které povětšinou vidí pouze mágové. Chvíli potrvá, než si na ni zvyknete, ale k Aaronovu vyprávění sedí skvěle.

Sexy požíračka duší

A teď už samotný příběh. Dlouhá expozice není nutná, Dr. Strange je známá firma a možná poslední doktor na Manhattanu, který navštěvuje pacienty doma. Aby ne – pokud vás posedne démon z cizího rozměru, moc se vám ven nechce. Začátek je velice rozverný, v úvodní scéně se Strange musí vypořádat s požíračkou duší z cizí dimenze, která mu navíc dělá nemravné návrhy. Pak se před jeho prahem objeví dívka, která má pod čepicí. Konkrétně jí tam rostou démonické oči, zuby a chapadla.

Najednou je na Manhattanu příliš živo a objevují se prapodivné životní formy, které do naší dimenze ještě nikdy nezamířily. Proč? Odpověď na tuhle otázku předznamenává hlavní zápletku. Někdo je vyhnal z jejich světů, které jsou decimovány podivným nepřítelem likvidujícím samou podstatu magie. A na mágy má obzvlášť spadeno.

Temný a Podivný

Hravost z vyprávění sice nemizí, ale objevují se v něm temné tóny (každý z nich vydává v smrtelné agonii mág z jiné dimenze), což je přesně styl, který byste u Aarona čekali. První díl s názvem Cesta podivných (ano, značné procento vtipů je založeno na faktu, že strange znamená divný, což v češtině nefunguje tak dobře, ale dá se to snést) obsahuje prvních pět sešitů řady z roku 2015. Aaron svůj „run“ ještě neukončil; v současné chvíli má řada čtyři knihy a je jen dobře, že se jich dočkáme česky. A pokud jste ještě neviděli nové Avengers, vzhůru do kina. Dr. Stephen Strange se ve filmu také povedl.

Na ukázku z komiksu se podívejte do galerie: