Ostrov Luoto nedaleko finského hlavního města Helsinek

Ostrov Luoto nedaleko finského hlavního města Helsinek Zdroj: Profimedia.cz

Nejčistší vzduch na světě je ve Finsku, tvrdí Světová zdravotnická organizace

Podle statistik Světové zdravotnické organizace dýchají nejčistší vzduch na světě ve Finsku. Údaje říkají, že na kubický metr vzduch v této skandinávské zemi připadá pouze 6 mikrogramů malých částic, což je nejméně na planetě. K podobným hodnotám mají blízko ještě Estonsko, Švédsko, Kanada, Norsko a Island. Informoval o tom finský veřejný rozhlas a televize Yle.

Nejhorší kvalitu vzduchu mají naopak některé oblasti Asie a Afriky. Až devět z deseti lidí tam dýchá znečištěný vzduch. Velmi špatnou kvalitu ovzduší mají například v Indii, částech Číny, nebo v Kataru.

Místa s nejhorší kvalitou vzduchu měla kolem 60 a více mikrogramů malých částic na kubický metr vzduchu. Statistiky jsou postavené na měření z 2500 různých míst světa a data byla opakovaně sbírána mezi roky 2008 až 2016.

Podle Pii Anttilaové z Finského meteorologického institutu je čistota vzduchu v její zemi dána především nízkým průmyslovým znečištěním. Průmysl je ve Finsku regulovan a tvrdě kontrolován z pohledu dodržování předpisů o životním prostředí. Dalším důvodem jsou podle Anttilaové ekologicky šetrná auta, kterými Finové jezdí