František Emmert - Wehrmacht, služba německého vojáka

František Emmert - Wehrmacht, služba německého vojáka Zdroj: Mladá fronta, Wikimedia

Ukázka z knihy Wehrmacht, služba německého vojáka
Ukázka z knihy Wehrmacht, služba německého vojáka
Ukázka z knihy Wehrmacht, služba německého vojáka
Ukázka z knihy Wehrmacht, služba německého vojáka
Ukázka z knihy Wehrmacht, služba německého vojáka
10
Fotogalerie

Jedinečný průvodce Wehrmachtem aneb Oni s těmi Němci nedají pokoj!

V těchto dnech si připomínáme již 73. výročí konce nejvražednější, druhé světové války v Evropě. Není proto na škodu přečíst si a pečlivě prohlédnout obrazového průvodce Františka Emmerta Wehrmacht. Služba německého vojáka, jejž vydala Mladá fronta.

František Emmert, uznávaný autor literatury faktu, mající na kontě mimo jiné publikace Českoslovenští legionáři za první světové války, Československý odboj za druhé světové války, Rok 1968 v Československu či Osudové osmičky v našich dějinách, pojal své poslední dílo opravdu z gruntu. Provází nás v něm historií říšské branné moci od jejího zrození 16. března 1935, kdy nahradila stotisícový Reichswehr, Versailleskou mírovou smlouvou nadiktovaného směšně slabého nástupce někdejší mohutné a výkonné císařské armády, až po její hořký konec v květnových dnech pětačtyřicátého roku, kdy z ní ozbrojené síly Velké trojky a dalších mocností vypitvaly vnitřnosti.

Wehrmacht z gruntu

Emmert se přehlednou formou věnuje především nesmírně významné roli vojenské mašinérie v nacistické ideologii, která v obnovení někdejší ozbrojené moci Německa spatřovala hlavní nástroj při odstraňování katastrofálních následků ponižujícího a v očích naprosté většiny Němců bez ohledu na jejich politické sympatie nespravedlivého diktátu vítězné Dohody.

Myslel při tom doslova na všechny zájemce o Wehrmacht, jichž, ač o tom někteří lidé zvláště starší generace neradi slyší, není vůbec málo. Autor nevynechal ani charakteristiku jednotlivých složek branné moci třetí říše, jejich nasazení na různých frontách druhé světové války, koncepci totální války, vyhlášené říšským ministrem propagandy Josephem Goebbelsem po stalingradské kapitulaci, válečnou propagandu, mimochodem v některých obdobích konfliktu nepostrádající obratnost, zbraně, a dokonce ani nenáviděné a zároveň obávané Waffen-SS, jež součást Wehrmachtu netvořily. Knihu vhodně doplňují četné tabulky, medailónky es jednotlivých druhů ozbrojených sil, jimiž třetí říše oplývala, jakož i statistické přehledy.

Strašné Waffen-SS na vrcholu

Za připomenutí stojí, že když v roce 1957 uspořádalo historické oddělení generálního štábu Izraelských obranných sil (Cahal) anketu, která armáda účastnící se druhé světové války byla nejlepší, zaujal Wehrmacht první místo jak pozemní armádou (Heer), tak letectvem (Luftwaffe) a válečným námořnictvem (Kriegsmarine). A aby toho nebylo málo, mezi elitními vojsky se na první příčku dostaly výše zmíněné Waffen-SS. Ošklíbat se nad těmito fakty je zajisté možné, historii tím však nikdo nepřepíše.

František Emmert vykonal tímto titulem pro poznání stále atraktivní minulosti mnoho poctivé práce a za to si zaslouží uznání.

Na ukázky z knihy se podívejte do galerie: