Taxikáři budou znovu protestovat

Taxikáři budou znovu protestovat Zdroj: Blesk - Robert Klejch

Taxikáři budou v pátek znovu protestovat. Nelíbí se jim memorandum vlády a Uberu

Sdružení českých taxikářů svolalo na pátek 4. května ráno k obchodnímu centru do Čestlic u Prahy protest proti memorandu, kterou podepsali zástupci vlády s firmou Uber. Sdružení kritizuje to, že řidiči Uberu budou moci jezdit bez taxametrů. Sdružení, které v minulosti v Praze organizovalo protesty proti alternativním přepravcům, výzvu k protestu zveřejnilo na svém facebooku. Uber a další podobní přepravci, například Taxify, účtují své služby přes aplikace v mobilním telefonu.

Zástupci vlády v demisi a Uberu podepsali společné memorandum v pondělí. Firma se v něm zavazuje ke zřízení českého živnostenského oprávnění, které jí zatím schází. Řidiči Uberu budou muset splňovat podmínky pro běžné taxikáře včetně licence či zkoušky z místopisu. Uber také slíbil, že bude státu poskytovat data o jízdách řidičů kvůli výběru daní a že zajistí zavedení elektronické evidence tržeb.

Podle Sdružení českých taxikářů ale Uber stále nebude podléhat tak přísným podmínkám jako běžní taxikáři. Sdružení označilo memorandum za paskvil likvidující v Česku taxislužbu s taxametrem. "Memorandum považujeme za pokus vlády vytvořit z části taxislužby jakéhosi kočkopsa, který se vymkne kontrole, zatímco ta zbylá bude přísně regulovaná a kontrolovaná," uvedlo sdružení.

Taxikáři znovu svolávají protest proti Uberu a TaxifyTaxikáři znovu svolávají protest proti Uberu a Taxify|Sdružení Českých Taxikářů

Pomalé jízdy taxikářů Prahou

K účasti na pátečním vyjádření nesouhlasu s memorandem vyzvalo sdružení taxikáře i dispečinky. Dvouhodinovou akci v Čestlicích, které jsou v sousedství Průhonic, kde bydlí premiér v demisi Andrej Babiš (ANO), sdružení plánuje od 05:00.

Tradiční taxislužby v uplynulých měsících uspořádaly na protest proti Uberu a Taxify několik pomalých jízd Prahou, kterými blokovaly dopravu. Kritizovaly fakt, že řidiči alternativních služeb jezdí bez licence a taxametrů. Uber v minulosti argumentoval tím, že není taxislužbou, ale že zprostředkovává spolujízdu v rámci sdílené ekonomiky. Memorandum mezi vládou a Uberem mělo být původně podepsáno do konce března, podpis byl odložen kvůli jednání o konkrétních bodech.