Sumó - ilustrační foto

Sumó - ilustrační foto Zdroj: Wikipedie

Japonci řeší, zda smí ženy vstoupit do posvátného ringu pro sumó. Kvůli menstruaci jsou prý nečisté

Smí ženy alespoň za určitých okolností, třeba při záchraně života, vstoupit do posvátného ringu, který slouží k zápasům japonského bojového sportu sumó? Podle tradicionalistů nikoli, protože podle šintoistického výkladu, kterým se sumó řídí, jsou ženy „nečisté“, neboť menstruují. V posledních týdnech se o tom ale Japonci na všech úrovních vášnivě přou, protože dvě události rozvířily kolem prastaré tradice velkou diskusi.

Ve středu 4. dubna při zahajovacím projevu před zápasy sumó zkolaboval přímo v ringu starosta města Maizuru Rjózo Tatami. Několik lidí mu přispěchalo poskytnout první pomoc. Mezi nimi bylo i několik žen, včetně přítomné zdravotní sestry. Jenže v tu chvíli diváci z mikrofonů uslyšeli opakovanou výzvu: „Ženy, opusťte ring!“ A to přesto, že i ony zachraňovaly starostovi život.

Japonský bojový sport sumó, který je starý téměř 1500 let, se totiž dodnes řídí tradicemi a dodržují se u něj pevně dané obřady. A ty podle šintoistického výkladu zakazují vstup žen do posvátného ringu, který se jmenuje dohyō. Ženy jsou podle starých zvyků považovány za „rituálně nečisté“, protože menstruují.

Jenže videa, která se objevila na sociálních sítích a na YouTube, kde bylo slyšet, jak pořadatelé a rozhodčí vyhánějí ženy od záchrany života člověka, vyvolala obrovskou kritiku. Japonská federace sumó se nakonec musela omluvit a na tuto sobotu svolala zasedání, která otázku možného vstupu žen do posvátného ringu řešila. Podle agentury Kjódó zatím ještě nijak nerozhodla, ale slíbila, že současný stav „přehodnotí“. Diskutuje ale pouze o tom, že ženy by mohly vstoupit do ringu jen za určitých mimořádných okolností. Záchrana života by mohla být jednou z nich.

Další kontroverze se ale odehrála 6. dubna, kdy významný turnaj sumó ve městě Takarazuka zahajovala místní starostka Tomoko Nakagawaová. Té také nebylo umožněno vstoupit do ringu, takže svoji řeč přednesla těsně u něj. Jenže populární politička se rozhodla situaci řešit a požádala federaci sumó, aby zvyk změnila. Dostalo se jí velké podpory nejenom od veřejnosti, ale i od jiných starostek z celé země. Ze staré tradice se tak stala i politická otázka.

Existuje také „dětská“ varianta sumó, ani té se nesmí účastnit dívky. Zde to bylo odůvodněno možností častých zranění.

Šintoismus, ale i buddhismus, zapovídal v Japonsku vstup žen na některá posvátná místa a tradice někde ještě přetrvala. Ženy například dodnes nemají přístup na ostrov Okinošima, kde je vzácná svatyně, nebo nesmí vystoupat na vrchol hory Omine, kde je starý chrám.

Video ukazuje, jak ženy vstoupily do posvátného ringu na sumó. Teď je z toho problém:https://www.youtube.com/watch?v=fdXiufmTyzc