Andrej Babiš na koláži Jana Ignáce Říhy

Andrej Babiš na koláži Jana Ignáce Říhy Zdroj: Jan Ignác Říha

Problémy při jednání o vládě jsou pochopitelné. ČSSD nemá estébáka

Když člověk nastupuje na dovolenou, najednou mu začnou docházet souvislosti, které by se hodily spíše v pracovním shonu, protože stojí za článek. V pátek jsem se rozloučil se šéfy, že mi začíná dovolená, a hodinu potom mi došlo, proč trvá sestavení vlády tak dlouho. Tak se s vámi v posledním předdovolenkovém sloupku o to poznání musím podělit.

Stranický tisk hnutí ANO, Lidové noviny, ve čtvrtek přinesly optimistický článek s lákavým titulkem „Babiš se sešel s Hamáčkem i Filipem k jednání o vládě. Měl jsem z toho dobrý pocit, říká.“ V textu deník referuje, že sociální demokraté ještě kladou podmínky - odstoupení premiéra po případném odsouzení či pád vlády v případě demise jejích ministrů. Tolik požadavků je vzhledem k počtu hlasů, které získali ve volbách, opravdu drzost. A běžný občan nechápe, jak je možné, že se svatá trojice ANO - KSČM - ČSSD už dávno na vládě nedohodla. Vysvětlení je jednoduché.

Několik vět z Wikipedie
Andrej Babiš v dubnu letošního roku zažaloval (o milión eur) slovenský list Nový Čas za uveřejnění rozhovoru s bývalým příslušníkem StB Jánem Sarkocym, který Babiše označil za vědomého spolupracovníka StB. Proto se z opatrnosti v popisu jeho vztahu se Státní bezpečnostní - pro mladší ročníky s komunistickým Gestapem - omezím na holou citaci české Wikipedie. Pokud bude pan premiér žalovat Wikipedii, přinese to naší zemi takovou mezinárodní pozornost jako Klausova propisovačka. Wikipedie tedy říká: „Podle dosud zveřejněných dokumentů pocházejících z archívu slovenského Ústavu paměti národa byl Babiš od 12. listopadu 1980 evidován jako důvěrník Státní bezpečnosti a 11. listopadu 1982 v bratislavské vinárně U obuvníka měl za přítomnosti kpt. Rastislava Mátraye a por. Júliuse Šumana podepsat vázací akt, čímž se stal agentem StB s krycím jménem „Bureš“. Registrován byl u Oddělení kontrarozvědné ochrany československého zahraničního obchodu Odboru na ochranu ekonomiky Správy kontrarozvědky v Bratislavě (1. oddělení III. odboru XII. správy ZNB).“

A Filip taky...

S komunistickou stranou už hnutí ANO při jednání o vládě nemá žádný výraznější nesoulad. A proto je dobré v této souvislosti připomenout, že hlavní soudruh Vojtěch Filip má také své heslo na Wikipedii. Takže, aby mne nežaloval jako Babiš Nový čas, budu tento nesporně věrohodný zdroj citovat ještě jednou: „Od července 1985 udržoval kontakt s příslušníky Státní bezpečnosti, nejdříve jako kandidát tajné spolupráce „Vojtěch“. Dne 15. dubna 1986 byl získán jako ideologický spolupracovník StB mjr. Lubomírem Antalem pod krycím jménem „Falmer“. Vojtěch Filip byl řízen oblastním odborem S-StB České Budějovice, součástí I. správy SNB (Správou rozvědky StB). Za tajnou spolupráci s StB, která především spočívala v typování osob, byl IS „Falmer“ opakovaně finančně odměněn. Od 16. července 1985 až do 1. prosince 1989, kdy uskutečnil poslední schůzku se svými řídícími pracovníky, absolvoval Vojtěch Filip (jako KTS „Vojtěch“ a IS „Falmer“) s příslušníky StB celkem 55 schůzek. V období 16. července 1985 – 5. dubna 1986 to bylo 7 schůzek, od 22. května 1986 do konce roku 1986 ještě dalších 6 schůzek, v roce 1987 to bylo 13 schůzek, v roce 1988 dalších 12 schůzek a nejintenzivněji podával hlášení v roce 1989, kdy uskutečnil plných 17 schůzek s příslušníky StB.“ Ale dlužno dodat, že podle rozhodnutí soudu se Státní bezpečností sice Filip spolupracoval vědomě, ale nevěděl, že zpravodajská služba, jíž závazek podepsal, byla organizačně zařazena pod StB.

Hamáček nic! Zimola taky ne!

Když si však progooglujete vedení sociální demokracie - pány Hamáčka a Zimolu - zjistíte, že v jejich životopisech spolupráci s komunistickou tajnou policií prostě nenajdete. A nikdy z toho nebyli ani podezřelí. A co když si dáme tyto informace do souvislosti s opravdu úmorným jednáním o vládě, kdy k dohodě ANO s KSČM došlo snadno, zatímco dohoda ANO - ČSSD vázne? V těchto souvislostech je zjevné, kde je problém! Sociální demokraté nenasadili do rozhovorů agenta! Proto vyzývám ČSSD: Okamžitě přijměte do strany Jima Čerta a pověřte vyjednáváním o koalici jeho. Tři estébáci se dohodnou tak rychle, že budeme mít vládu do konce týdne!