Britská premiérka Theresa Mayová

Britská premiérka Theresa Mayová Zdroj: ČTK

Většina Evropanů by chtěla, aby Velká Británie zůstala v EU, jen Francouzi si to nemyslí

Brzy uplynou dva roky od doby, kdy Britové rozhodli v referendu, že opustí Evropskou unii. Od té doby se vedou velmi složitá vyjednávání, jak by takový odchod měl vypadat. Jenže většina Evropanů si pořád myslí, že je škoda, že Velká Británie odchází. Z průzkumu organizace YouGov ale také vyplývá, že nejméně to na srdci leží Francouzům a Norům.

Podle průzkumu Eurotrack, který připravila známá agentura YouGov, která se specializuje na studium veřejného mínění, by si 63 procent Dánů, 59 procent Finů a po 58 procentech Němců a Švédů přálo, aby Velká Británie z Evropské unie neodcházela. U všech těchto jmenovaných národů jen čtvrtina lidí říká, že je správné, že ostrované společnou evropskou loď opouštějí.

Jiné výsledky ale přinesl průzkum ve Francii a v Norsku. V zemi galského kohouta je společnost rozdělena na zhruba stejně velké třetiny – 36 procent Francouzů by s Brity rádo zůstalo, 32 procent je už v EU nechce a stejné procento se neumí rozhodnout. V Norsku jsou dokonce síly pro setrvání a odchod zcela vyrovnané, je to po 34procentech, zbytek neví.

Zajímavé pak je, že 47 procent Němců a 49 procent Francouzů se ale současně domnívá, že po odchodu Velké Británie se vlastně v Evropské unii nic zvláštního nestane, že to velký vliv na fungování organizace mít nebude.