Video placeholde

Ugandský prezident varoval před orálním sexem. „Ústa slouží pro jídlo, ne pro sex“, řekl

Prezident východoafrické Ugandy Yoweri Museveni se opět vyznamenal. Na tiskové konferenci se zcela vážně obrátil k svému národu a varoval ho před orálním sexem. Podle něj „ústa slouží pro jídlo, ne pro sex“. Museveni už v roce 2014 prosadil zákon, který v zemi zakazuje homosexualitu, za kterou může hrozit až doživotní vězení.

Yoweri Museveni, který je silně věřícím evangelíkem, vládne v Ugandě neomezeně už od roku 1986 a některé jeho kroky vyvolávají doma i ve světě velké kontroverze. Před několika dny na tiskové konferenci prohlásil: „Dovolte mi, abych využil této příležitosti k tomu, abych veřejně varoval naše lidi před špatnými věcmi, kterých se dopouštějí někteří cizinci a propagují je. Jednou z nich je to, co se nazývá orální sex. Ústa slouží pro jídlo, ne pro sex,“ řekl ohromenému publiku Museveni.

Ugandský prezident má zřejmě s orálním sexem nějaký trvalejší problém, protože v roce 2014 zase řekl, že tato sexuální praktika může být příčinou toho, že se člověku dostanou do žaludku červy.

Největší pozdvižení a kritiku ale Museveni vyvolal před čtyřmi lety prosazováním zákona, který v Ugandě zakázal homosexualitu. Za opakovaný homosexuální styk lidem v této africké zemi hrozí doživotní vězení. „Nedokážu pochopit, že muži nejsou přitahováni všemi těmi krásnými ženami,“ řekl k zákonu. Homosexuály poté označil za „nechutné“ lidi.

Ugandský ústavní soud sice zákon zpochybnil, nicméně být homosexuálem je stále v zemi nelegální.

V srpnu letošního roku bude Musevenimu 74 let, proto počátkem tohoto roku změnil zákon o věkové hranici pro výkon funkce prezidenta. Ta byla 75 let. Po jejím dovršení by se musel vzdát funkce. Teď může pokračovat dál. Přitom v zemi vládne nepřetržitě už od konce ledna 1986.