Ústavní soud zmírnil protikuřácký zákon. Zákaz kouření v restauracích a hospodách ale platí dál

Ústavní soud zmírnil protikuřácký zákon. Zákaz kouření v restauracích a hospodách ale platí dál Zdroj: Blesk/ Tomáš Vrbenský

Ústavní soud proškrtal protikuřácký zákon. "Povolil" konzumaci alkoholu při žehlení nebo sekání trávy

Úplný zákaz kouření v restauracích nadále platí. Ústavní soud (ÚS) ale provedl v protikuřáckém zákoně jiné dílčí škrty. Zrušil zákaz pít alkohol u činností, při nichž by pak člověk mohl ohrozit sebe sama. Ustanovení podle soudu dopadalo na kohokoliv i při rutinních činnostech, třeba sekání trávy a žehlení.

ÚS také zúžil zákaz prodeje tabáku a alkoholu na akce určené výhradně pro děti. Dosud se zákaz týkal také akcí určených převážně pro děti. Slovo převážně soud ze zákona vypustil.

Při rozhodování o zákazu kouření v restauracích nebyl ÚS jednotný, šest soudců z 15 zaujalo odlišné stanovisko. Podle většiny soudců sice úplný zákaz kouření není jediným či nejlepším možným řešením, nejde však o nepřípustný zásah do základních práv. Zákaz sleduje legitimní cíl, tedy ochranu zdraví lidí.

"Zákonodárce tím není zbaven prostoru pro případnou jinou regulaci kouření v prostorách stravovacích služeb," řekl soudce zpravodaj Pavel Rychetský. Senátor Ivo Valenta (za Soukromníky) tuto část nálezu bere jako impulz pro další snahy o zmírnění zákona. Cílem je podle něj alespoň to, aby bylo možné zřizovat stavebně oddělené kuřárny.

Přepravu opilých nezletilých budou dál hradit zákonní zástupci

Protikuřácký zákon soud zkoumal z podnětu 20 senátorů víc než rok. Kromě úplného zákazu kouření v restauracích ponechal v platnosti zákaz prodeje alkoholu v automatech a zákaz podávání a prodeje alkoholu lidem, u nichž lze předpokládat, že ho vypijí a budou řídit auto nebo vykonávat jinou rizikovou činnost ohrožující zdraví a majetek.

Soud nevyhověl ani návrhu na zrušení paragrafů, podle kterých přepravu a lékařské vyšetření nezletilých pod vlivem alkoholu hradí zákonný zástupce.

Na vyhlášení dnešního nálezu čekala také Sněmovna, která má příští týden začít projednávat poslanecký návrh na zmírnění protikuřáckého zákona, oficiálně zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek. Vláda se zmírněním nesouhlasila. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) v březnu novinářům řekl, že mezi ministry převážil názor, že je příliš brzy na posouzení dopadů zákona, který platí od konce loňského května.