Japonec Masazō Nonaka je nejstarším mužem na světě, je mu téměř 113 let.

Japonec Masazō Nonaka je nejstarším mužem na světě, je mu téměř 113 let. Zdroj: Gerontology Wiki

Tajemství dlouhého života nejstaršího muže světa: Koupání v horkých pramenech a koláče

Japonec Masazō Nonaka je od konce ledna letošního roku nejstarším mužem světa. Je mu téměř 113 let, narodil se 25. července 1905. Tedy v roce, kdy geniální fyzik Albert Einstein zveřejnil svoji proslulou teorii relativity. Rodina pana Nonaky teď prozradila, co je podle ní důvodem jeho vysokého věku. Prý celoživotní pravidelná relaxace v místních horkých pramenech a také sladké koláče.

Masazō Nonaka žije v malém městě Ašhoro na severojaponském ostrově Hokkaidó, kde jeho rodina provozuje už 105 let tradiční hostinec, kde se nacházejí i horké prameny. Hostinec dnes vede jeho vnučka Juko.

Rodina nejstaršího muže světa říká, že i když se dnes pan Nonaka pohybuje s pomocí invalidního vozíku, je jinak stále čilý. Každé ráno po snídani čte noviny, velmi rád sleduje v televizi zápasy sumó, nebo filmy o samurajích. Z jídel má nejraději sladké koláče. A jeho nejoblíbenější relaxací je pobyt v horkých pramenech. Ostatně to je věc, kterou miluje hodně Japonců.

Nejstarší muž současnosti přežil všech sedm svých sourozenců, stejně jako svoji manželku a dvě z pěti dětí.

V Japonsku žije i vůbec nejstarší člověk na světě, kterou je paní Nabi Tadžima. Narodila se 4. srpna 1900 a je tak poslední žijící osobou na světě narozenou v 19. století.

V Japonsku podle statistik tokijské vlády žilo loni 68 tisíc lidí starších 100 let.