ostrov Gili Air, Indonésie

ostrov Gili Air, Indonésie Zdroj: Profimedia.cz

Sanitka a popelářský vůz – to jsou snad jediná motorová vozidla, která uvidíte na řeckém ostrově Hydra, jinak tu na každém kroku potkáte osly, kola a u pobřeží vodní taxi. Na ostrov míří nejen obdivovatelé památek a ti, kdo si chtějí odpočinout od aut, ale vzhledem k hornatému terénu také milovníci pěších túr.
Přírodním rájem na rozhraní Mexického zálivu a Karibského moře je ostrov Holbox. Je známý zejména kvůli možnosti zaplavat si tu ve společnosti žraloků velrybích a také díky nádherným písečným plážím. Automobily, které sem mají vjezd zakázán, nahradil zajímavý dopravní prostředek – golfový vozík.
Little Corn leží v Karibiku necelých 70 kilometrů od Nikaraguy. Kdysi se svým větším bratříčkem ostrovem Big Corn patřily pod britskou správu, proto se tu mluví hlavně kreolizovanou angličtinou. Na ostrově Little Corn nejsou asfaltové silnice a nepotkáte tu tedy auta ani motorky, ostatně vzhledem k rozloze ostrova (2,9 km2) jej opravdu není problém přejít pěšky.
Chorvatským ostrovem pěších a cyklistů je třeba Silba. A přestože tu není žádný velký hotel, turisté se sem naučili jezdit. Ubytují se v soukromí a užívají si klid rybářského městečka i vodní sporty – jachting, potápění, rybolov.
U hranic USA a Kanady, v Huronském jezeře je další z ostrovů, kam mají automobily vjezd zakázán. O místní a turisty je ale na Mackinacu postaráno, půjčovny pro ně mají připraveno přes 1400 kol a ani tady nechybí koňské povozy.
8
Fotogalerie

Užijte si dovolenou bez aut. Nejlepší místa na světě, kde nezažijete dopravní zácpu

Pro romantiky a milovníky chůze bude ideální dovolená na ostrově, kam mají automobily vjezd zakázán. Místa, kde nezažijete dopravní zácpu, si můžete prohlédnout v naší fotogalerii.

Pokud si chcete na dovolené opravdu odpočinout od ruchu velkoměsta, doporučujeme navštívit některý z ostrovů bez automobilové dopravy. Někde jde o nefalšovanou romantiku nejen bez aut, ale i dalších technických vymožeností, jinde umí naopak nabídnout pohodlí, na které jsou zvyklí turisté v klasických dovolenkových resortech.

Obvykle se tu k přepravě využívají kola a oslí či koňské povozy, ale existují rarity – třeba na mexickém ostrově Holbox jsou oblíbená golfová vozítka. Ostatně většinu z těchto ostrovů přejdete pohodlně pěšky, takže automobil opravdu není potřeba.

Podívejte se do naší fotogalerie, jak takový svět bez aut vypadá: