Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) řešil s redaktorkou Blesku Verou Renovicou vládní vyjednávání (15.4.2018)

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) řešil s redaktorkou Blesku Verou Renovicou vládní vyjednávání (15.4.2018) Zdroj: Blesk:TONDA TRAN

Sestavování nové vlády připomíná lacinou jihoamerickou telenovelu s nejistým koncem

Z příběhu s názvem Hledání (plnohodnotné) české vlády se definitivně stala nekonečná jihoamerická mýdlová telenovela. Její děj je mělký a plytký, o zvraty plné emocí, vášně, intrik či zášti není nouze. Co platilo včera, neplatí dnes a i zítra už vše bude opět jinak. Tajenka s podobou budoucího českého kabinetu proto bude definitivně a skutečně odkryta až v okamžiku, kdy jeho členům na Hradě prezident předá jmenovací dekrety. Do té doby se už může opravdu a skutečně stát úplně cokoliv. Můžou se nakonec ještě do hry o vládu vrátit i další strany? Co třeba KDU-ČSL, STAN nebo ODS?

Po nedávném krachu jednání ANO s ČSSD už to vypadalo na menšinovou vládu ANO opřenou o KSČM a SPD. Tomio Okamura po návratu od prezidenta už sebevědomě kádroval budoucí ministry a dával si programové podmínky. Za pár hodin už vše bylo opět jinak. Širší vedení Babišovy strany hodilo spolupráci s SPD přes palubu a doporučilo vyjednavačům oslovit ještě jednou ČSSD. K setkání stranických špiček dojde dnes večer.

Během minulých dní se tedy zcela logicky chystala v obou táborech vyjednávací taktika. V médiích zaznívaly četné úvahy o tom, že ČSSD je nyní v lepší situaci a měla by zvýšit své požadavky. Na to hned reagovali prohlášením někteří členové ANO včetně premiéra Andreje Babiše, že se nová nabídka příliš lišit nemusí a dohoda obou stran ještě není jistá.

Během víkendu rovněž došlo k leteckým úderům na Sýrii, které v následujících hodinách kladně podpořili ministři za ANO Martin Stropnický a Karla Šlechtová. Přivolali tím na sebe nevoli komunistů (kteří mají vládu tolerovat), ale i prezidenta Miloše Zemana. Přitom on je stále nejsilnějším hráčem v této partii a je jen na něm, koho jmenuje novým premiérem. Není se čemu divit, že to dal na nedělní schůzce Andreji Babišovi najevo a premiér v demisi hned musel zpucovat své ministry a prohlásit, že jejich prohlášení není názorem celém vlády.

Tento „syrský“ motiv může ještě dalším vývojem jednání zahýbat. Cukat se totiž mohou začít i komunisté, jejichž 15 hlasů je zatím pro Babiše a jeho příští vládu důležitých. Ale těch vycukávek může přijít ještě více. Například ČSSD může přijít s dalšími požadavky na personální obsazení vlády.

Dojednanou dohodu navíc může shodit pod stůl i její členská základna, která ji bude schvalovat ve vnitrostranickém referendu. Podtrženo sečteno: v tuto chvíli není jisté nic. Jednání s ČSSD může zkrachovat a do hry se může vrátit SPD. Vše sice už dostane rozměr totálně trapné frašky, ale v české politice už si našinec za poslední dobu zvykl úplně na cokoliv.

Vyjednávací veletoče z posledních dní vnášejí do celé záležitosti ještě jeden rozměr. Z odmítnutí jednání s SPD je patrné, že v ANO nepanuje stoprocentní nadšení ze spolupráce s nesystémovými stranami. Přes palubu je tedy zatím SPD. Co když nakonec nedopadnou ani hlasy od komunistů anebo si rudí začnou klást nové podmínky? Kde ANO chybějící hlasy vezme? V takovém případě už bude muset začít lovit i u jiných stran. Například u KDU-ČSL a dalších. V takovém případě už se však bude poroučet Andrej Babiš jako premiér. V takovém případě však může vzniknout úplně jiná vláda, na jiném koaličním půdorysu. Klidně i s ODS. Anebo vše bude ještě jinak. Do hry zasáhne Miloš Zeman, který je v poslední době více než nepředvídatelný, a jmenuje si svoji úřednickou vládu.

Nové kolo jednání o vládě začíná. Na konci tunelu zatím žádné světlo nesvítí. Tento stav může trvat den, ale klidně i další měsíc či déle.