Video placeholde

Může premiér vládnout z vězení? Co o tom říkají české zákony

Funkce premiéra vzniká jmenováním. Zákony ani ústava pro ni nepředpokládají bezúhonnost, kterou známe třeba u soudců nebo státních zástupců. Ti nesmějí být odsouzeni za úmyslný trestný čin. V čele vlády naopak může teoreticky stát nejenom politik, jenž je obviněn, ale také ten, u něhož již padl odsuzující rozsudek.

Prezident Miloš Zeman dokonce v minulosti řekl, že by do čela vlády jmenoval předsedu vítězné strany, i kdyby byl zrovna ve vazbě. To otevírá otázku, zda by premiér mohl zůstat ve funkci, i kdyby byl odsouzen přímo k trestu vězení. V reálu existuje samozřejmě jen malá možnost, že by se takový politik své funkce nevzdal. Podle práva by to teoreticky ale možné bylo, protože ani na tento případ české zákony nepamatují, a tedy ho ani nezakazují.

Zastupoval by ho vicepremiér

Premiér ve výkonu trestu odnětí svobody by samozřejmě nemohl po dobu věznění docházet na zasedání vlády, ale v tom případě by ho plnohodnotně mohl zastupovat místopředseda vlády – tedy vicepremiér, jak se to v minulosti dělo v některých případech třeba u dlouhodobě nemocných předsedů vlády.

Poslanci již ve vězení byli

S případem odsouzeného předsedy vlády jsme se u nás zatím ještě nesetkali. Jinak tomu je u poslanců. Někteří z nich už ve vazbě „seděli“ (David Rath), nebo byli dokonce odsouzeni k trestu vězení, který jako poslanci nastoupili (Roman Pekárek). Ani u členů obou komor Parlamentu totiž česká legislativa odsouzení do vězení nespojuje se zánikem mandátu.

Historický pozůstatek

Může se nám to nelíbit, ale historicky to mělo svůj důvod. V dobách, kdy vznikaly evropské demokracie, se členové zákonodárných sborů obávali, že by zánik mandátu spojený s odsouzením nebo obviněným mohl sloužit k tomu, aby panovník, moc výkonná nebo soudy mohli odsuzováním poslanců měnit výsledky voleb.

Dnes už to ve většině zemí tolik aktuální není, ale v právním řádu mnoha zemí takováto úprava stále zůstává a patří mezi ně i Česká republika. O změně se sice diskutuje, ale jen když se vyskytne konkrétní případ tohoto typu, pak zase problém zapadne.

Podobný problém ostatně teď řeší třeba Izrael, kde se zase schyluje k obvinění premiéra Netanjahua.