Polní maršál Sísí

Polní maršál Sísí Zdroj: Reuters,

Zeman pozval do Česka egyptského maršála Sísího, člověka, který nechal vraždit a mučit lidi

Západu se nikdy nevyplatilo paktování s bizarními politiky arabského světa. Například s iráckým diktátorem Saddámem Husajnem, syrským prezidentem Bašárem al-Asadem či libyjským zločincem Muammarem Kaddáfím. Pořád se v tom ale pokračuje. Koncem března například Miloš Zeman blahopřál ke zvolení egyptskému prezidentovi Abdelu Fattáhu el-Sísímu a pozval ho na návštěvu České republiky. Sísí přitom prokazatelně nechával věznit, mučit a vraždit i civilisty pouze proto, že vyslovili svůj názor.

Maršál Sísí (63) je příslušníkem egyptské armády od roku 1977 a prošel nejvýznamnějšími vojenskými funkcemi. Byl i ředitelem obávané vojenské tajné služby za někdejšího režimu prezidenta Husního Mubáraka, která mučila, věznila a vraždila také politické odpůrce a občanské aktivisty. Sísí stál v čele služby od ledna 2010 do srpna 2012.

Byl také místopředsedou vlády a ministrem obrany v době, kdy se v srpnu 2013 odehrál v Káhiře obrovský masakr, při kterém zahynulo minimálně 600 lidí (jiné údaje hovoří o více než 800 obětech) a dalších téměř 4000 osob bylo zraněno.  Vláda tehdy i podle rozkazů Sísího nechala zmasakrovat demonstranty. Tvrdila, že se jednalo o zásah proti místním islamistům. Je pravda, že hlavní hnací silou protestů byla organizace Muslimské bratrstvo, ale demonstrací se účastnily i tisíce podporovatelů jiných politických stran, včetně žen a velmi mladých lidí. Zabiti byli i čtyři novináři. Například Michael Deane, kameraman britské televize SkyNews. Vojáci a policisté bezhlavě stříleli do davu, bez ohledu na to, kdo se na místě nacházel.

O maršálu Sísím část Egypťanů i zahraničních politiků tvrdí (to bude i případ Miloše Zemana), že se stal zachráncem Egypta proti vzmáhajícímu se islamismu. Stál totiž v čele pučistů, kteří svrhli v roce 2013 prezidenta Muhammada Mursího. Ten byl představitelem Muslimského bratrstva (nyní zakázaného), který byl ale zvolen ve zcela legálních volbách. Vždyť Sísí byl ministrem obrany v Mursího vládě, takže s ním předtím normálně spolupracoval. Pak v něm objevil nebezpečného zločince. Mimochodem Mursí byl odsouzen v roce 2016 k doživotí za „špionáž pro emirát Katar“, což zní jako z dob procesu s Miladou Horákovou.

Zeman navíc blahopřál Sísímu k vítězství ve volbách, které byly zcela pofiderní. K volebním urnám přišlo ve dnech 26. až 28. března jen 41 procent voličů, protože jediným protikandidátem Sísího byl jeho věrný stoupenec Mustafa Músa. Všichni, kteří by teoreticky mohli maršálovo znovuzvolení ohrozit, své kampaně na začátku roku ze strachu zastavili. Sísí pak vyhrál se severokorejským výsledkem 97,08 procenta.

Například občanský aktivista Chaled Alí, jeden z hlavních vyzyvatelů současné hlavy státu, byl v lednu zatčen a manažer jeho volebního štábu byl zmlácen. Všechni další stáhli své kandidatury kvůli brutálnímu zastrašování. Egyptská volební komise ale uvedla, že hlasování bylo „svobodné a spravedlivé“.

Státní média ovšem prezentovala mohutnou neúčast v březnových volbách jako „zradu vůči Egyptu“. Proč, pokud se jednalo o zcela svobodné hlasování? Kdyby to Miloše Zemana zajímalo, tak volby bojkotovalo i Občanské demokratické hnutí, které sdružuje 8 politických stran. Například i egyptskou sociální demokracii. To je ale bývalému sociálnímu demokratovi Zemanovi podle všeho ukradené.  

Egyptský prezident Abdel Fattáh el-Sísí je proto člověkem, který by rozhodně neměl být do České republiky zván. Miloš Zeman mu ale 29. března zaslal tuto gratulaci:

Vaše Excelence,

prosím přijměte mé srdečné blahopřání k Vašemu opětovnému zvolení prezidentem Egyptské arabské republiky.
Jsem přesvědčen, že budeme i nadále společně pracovat, abychom rozvíjeli bilaterální vztahy a spolupráci ku prospěchu obou našich zemí. 
Vaše Excelence, přeji Vám mnoho úspěchů a sil při pokračování ve výkonu náročných povinností spojených s Vaším úřadem. Těším se, až Vás budu moci přivítat v České republice. S potěšením proto využívám této příležitost k obnovení mého pozvání k Vaší návštěvě Prahy.

S nejhlubší úctou
Miloš Zeman
prezident České republiky