Petr Nárožný chodí všude na čas, pět sekund po termínu už je nervózní.

Petr Nárožný chodí všude na čas, pět sekund po termínu už je nervózní. Zdroj: Foto: Aha! - Alexandr Malachovský

Petr Nárožný a Tereza Voříšková. Při natáčení si dobře rozuměli
Petr Nárožný je pro pohádkové role jako stvořený
Petr Nárožný jako ředitel divadla, jenž chce uvést na scénu nahého chlapa. Václav Vydra si střihl roli šmíráka, který je ochoten ke všemu.
Komedie Já nejsem já, kde se o ni prali Petr Nárožný a Oldřich Kaiser.
Královský pár si zahráli Petr Nárožný a Jiřina Bohdalová.
6
Fotogalerie

Herec a dabér Petr Nárožný slaví 80. narozeniny. Jeho filmové hlášky patří mezi perly české kinematografie

Přestože si herec Petr Nárožný nikdy ve filmu nezahrál velkou či titulní roli, patří mezi nejznámější a nejpopulárnější české herce současnosti. Vděčí za to i mnoha svým „nesmrtelným“ hláškám v desítky let starých filmech, které s železnou pravidelností opakují tuzemské televizní stanice. Mezi nejznámější z nich nepochybně patří Jáchyme, hoď ho do stroje, S čerty nejsou žerty, Marečku, podejte mi pero nebo Což takhle dát si špenát. Dnes se Petr Nárožný dožívá významného životního jubilea 80 let.

Jeho cesta na „velké“ jeviště nebo před filmovou kameru přitom byla velice křivolaká. Petr Nárožný se narodil 14. dubna 1938 v Praze. Přestože už jako malý chlapec hrál ochotnické divadlo, nešel po jedenáctiletce na konzervatoř, ale vystudoval dálkově stavařinu na pražské ČVUT. Teprve až ve svých třiceti letech začal svoji uměleckou dráhu moderováním pořadů hudební skupiny Rangers a komickými výstupy s Miloslavem Šimkem a Luďkem Sobotou v divadle Semafor.

Jeho prvním filmovým počinem byla role cholerického závodníka Volejníka ve filmu Jáchyme, hoď ho do stroje z roku 1974. V následujících dvou letech si Nárožný zahrál i ve snímcích Romance za korunu (ve kterém účinkovala snad celá tehdejší špička československé populární hudby), Páni kluci, Zítra to roztočíme, drahoušku a především po boku Ivy Janžurové ve snímku Marečku, podejte mi pero. V dalších letech pak přišly desítky menších či epizodních rolí v mnoha filmech či seriálech. Na účinkování v nich však s odstupem času Nárožný nevzpomíná nijak pozitivně. „Byly to většinou malé role v normalizačních komediích. A když přišla nějaká větší, tak se ten film většinou nepovedl. Pokud jde o to, co jsem natočil, tak není na co být pyšný,“ řekl loni v rozhovoru pro Český rozhlas.

Petr Nárožný se nevěnoval jen filmu, ale aktivní byl i na divadelních prknech. Náročnějších úloh se ale dočkal až po přestupu do Činoherního klubu. Kritika jej chválila už za tu první, Viléma Voigta v Hejtmanovi z Kopníku s premiérou v únoru 1980. Zářil i v Lakomci, Něžném barbarovi či Žebrácké opeře. „Do divadla jsem si nikdy nešel odpočinout. Vždycky jsem bojoval o divákův smích nebo aspoň o vnímavé ticho,“ vzpomínal herec.

Nárožného hlas a tvář znají i malé děti. Herec namluvil animované příběhy Macha a Šebestové či opičky Žofky. Slavné byly jeho role v pohádkách S čerty nejsou žerty, Peklo s princeznou, Kouzelný měšec či v seriálech Arabela se vrací nebo Létající Čestmír. Na začátku 90. let moderoval na Nově pořad Zlatíčka, který odhaloval soukromá známých osobností, to svoje si však Nárožný velice hlídal.

Petr Nárožný je znám jako velký perfekcionista, je si proto vědom, že s ním vyjít bývá občas velice těžké. „Nevím, po kom mám tu až prušáckou přesnost a dochvilnost, ale nejhorší je, že to samé vyžaduji od ostatních,“ říká herec. Se svou manželkou Ivou má dvě děti. Jeho syn se před časem přiznal k homosexuální orientaci, na čemž si smlsla bulvární média. Veškeré spekulace o hlubokých rodinných sporech kvůli této skutečnosti nakonec herec i jeho syn veřejně popřeli.

Jubilant oslaví své kulatiny v pilné práci. Dnes vystoupí v inscenaci Léda ve svém domovském Činoherním klubu. Ve čtvrtek příští týden se představí ve vysočanském Gongu v hlavní roli v české premiéře komedie Edwarda Taylora Pardon me, Prime Minister.