Královna s následníky trůnu

Královna s následníky trůnu Zdroj: ČTK

Alžběta II. i další členové královské rodiny patří podle průzkumu pořád mezi nejobdivovanější Brity

Svatba prince Harryho a americké herečky Meghan Markle, která se uskuteční 19. května, je jednou z nejočekávanějších událostí letošního roku. Proto přitahuje i velkou pozornost k britské královské rodině. A jak ukázal velký průzkum společnosti YouGov, členové královské rodiny mají pořád mimořádnou podporu svých „poddaných“ i obyvatel jiných států.

Podle zjištění společnosti YouGov, která patří mezi nejrespektovanější organizace světa v oblasti průzkumů, je královna Alžběta vůbec nejobdivovanějším člověkem země. Svůj hlas jí dalo v tomto případě skoro 20 procent Britů. Na druhém místě s téměř 17 procenty skončil přírodovědec a popularizátor vědy David Attenborough, na třetím pak bývalý americký prezident Barack Obama s více než 12 procenty. To když se podíváme na výsledky ženské i mužské kategorie dohromady.

Průzkum, jehož výsledky byly zveřejněny 11. dubna, probíhal současně ve 35 zemích světa (proto v Rusku například vyhrál Vladimir Putin a výrazně tam uspěla i první kosmonautka světa Valentina Těreškovová). Byly vytvořeny dvě kategorie - muži a ženy. V ženách, kde v celosvětovém srovnání vyhrála americká herečka Angelina Jolie, byla Alžběta II. na čtvrtém místě.

Více o svatbě prince Harryho a Meghan najdete ZDE >>>

Ve Velké Británii se ale dařilo i dalším členům královské rodiny. Čtvrtým nejobdivovanějším mužem je tam princ Harry, na sedmém místě se ocitl jeho bratr William a devátý je jejich dědeček princ Philip (manžel královny Alžběty). Mezi ženami pak v Británii ještě bodovala na devátém místě vévodkyně Kate, manželka prince Williama.

Naopak příliš neuspěl princ Charles, který je ale nástupcem trůnu. Podle jiných průzkumů by ho ale ráda viděla na tomto místě pouze třetina Britů, více než polovina by dala přednost Williamovi. Jenže to by se jeho otec musel trůnu oficiálně vzdát.

Zajímavé je, že monarchie je v posledních letech populární také u mladých Britů. Podporuje ji více než 60 procent obyvatel Británie ve věku 18 až 24 let. Podle expertů k tomu přispělo zatím velmi šťastné manželství prince Williama a vévodkyně Kate. Zlepšit to může i očekávána svatba prince Harryho a známé americké herečky. Na obou bratrech Britové oceňují, že na rozdíl od minulosti se jim vyhýbají skandály, zapojili se do činnosti armády (dokonce ve válečném Afghánistánu) a vydatně pomáhají různým charitám.