Muffiny s borůvkami jsou vyladěné tak, že budou chutnat vašemi psovi i vám. Není nad společné stolování.

Muffiny s borůvkami jsou vyladěné tak, že budou chutnat vašemi psovi i vám. Není nad společné stolování. Zdroj: Marek Bartoš pro kuchařku Neštěkej a jez

Co snídá váš chlupáč? Kuchařka, ze které uvaříte snídani sobě i svému pejskovi

Několik výživových poradců mi řeklo, že by se něco jako psí granule mělo vyrábět i pro lidi – perfektně složená strava se všemi živinami, jiná pro seniory, jiná pro dorostence. Asi bychom měli všechno, co potřebujeme, ale úplně by zmizela radost z jídla. A jak jsou na tom vaši chlupáči? Dopřejete jim občas nějakou tu konzumační radost? Už můžete, dokonce podle kuchařky.

Pes by neměl žrát jídlo pro lidi, to dá rozum. Ale pokrm připravený z vhodných surovin a s láskou si rozhodně zaslouží. Byť má v granulích (těch kvalitních) nejspíš skutečně všechno, co potřebuje. Vaření pro psy berme především jako zábavu pro jejich pány a také jako splacení dluhu bytosti, která nás skutečně bezmezně a bezpodmínečně miluje. Myslívám na to, když vařím pro někoho, kdo mi občas pije krev a tváří se kysele. To můj pes na mě vždycky hledí pohledem, jako bych byla jediná a nejlepší na planetě.

Je libo sušenky proti nevolnosti?

Za kuchařkou Neštěkej a jez stojí jeden z našich nejlepších food fotografů a majitel dvou psů Marek Bartoš a autorky Kristina Šemberová a Katarína Králová. Ke spolupráci si přizvali odbornici MVDr. Evu Štercovou z Veterinární a farmaceutické univerzity Brno. Ukázalo se, že strava pro psy může být mnohem pestřejší, než si je většina z nás ochotna připustit.

Napadlo by vás, že svému parťákovi můžete upéct sušenky proti nevolnosti v autě, aby se tradičně nepoblil cestou na výlet? A taky mu udělat skvělý narozeninový dort plný želatiny, která je dobrá na klouby, a masového vývaru? Nebo kuřecí nanuky pro horké letní dny? Receptů tu najdete desítky, třeba pamlsky dobré na trénink, jídla vhodná na ráno či ta lehčí na večer. A také taková, která si můžete dát bez problému společně. No, není to nádhera?

Přestože je pes inteligentní zvíře, a ten váš je jistě nejinteligentnější, určité věci prostě nezvládne. Nedokáže třeba uznat, že už má dost. Instinkt mu velí žrát, dokud je co. Tohle zůstává na nás. A co tedy chlupatci dát? Překvapivě to není jen maso. Na seznamu superpotravin, které psům svědčí, jsou třeba borůvky (taky je ten váš v lese okusuje?), ale i brokolice, čekanka, dýně, kopřiva, mrkev nebo mák, jenž má vysoký obsah vápníku. Ještě důležitější je ale druhý seznam, který v knize najdete. Na něm jsou potraviny pro psy nebezpečné. Ten si prostudujte ještě pečlivěji.

Pokud máte smysl pro humor, upečte svému psovi sušenky ve tvaru kočičí hlavy. Smýšlíte-li ekologicky a ekonomicky, budou se vám hodit recepty, v nichž využijete zbytky jídla – třeba dužinu po odšťavňování ovoce a zeleniny. V zásadě ale funguje totéž jako u lidí. Vlastnoručně připravené jídlo je projevem péče a lásky. Nejde jen o to, „nakrmit“, ale současně i věnovat dotyčnému čas a energii. Pes si to zaslouží jako málokdo. A stejně jako u lidí platí pravidlo: Pokud jídlo sami uvaříte, víte přesně, co jste do něj dali. Což je taky nezanedbatelné. Na světě jsou zkrátka ti, kdo můžou a dokážou jídlo připravit, a ti, kteří potřebují nakrmit – malé děti, staří, nemohoucí a zvířata. Takže pokud můžete, vařte i pro ně. Je to obrovské privilegium.


Recept: Psí muffiny s borůvkami

Požádejte svého psa, ať se s vámi o tuhle svačinu podělí. Muffiny jsou sladké jen díky medu a borůvkám a budou chutnat celé rodině.

Na šest větších nebo 12 malých muffinů si připravte: 4 lžíce olivového oleje, 100 ml mléka, 3 lžíce medu, 1 vejce, 200 g hladké pšeničné nebo špaldové mouky, 1 lžičku jedlé sody, 100 g borůvek, máslo a mouku na vymazání a vysypání formy

Troubu vyhřejte na 180 °C, podle potřeby vymažte formičky na muffiny máslem, vysypte moukou nebo je vyložte papírovými košíčky. Olej promíchejte s mlékem a medem a vidličkou prošlehejte s vejcem. V míse promíchejte mouku s jedlou sodou, vlijte tekuté suroviny a rychle vypracujte hladké těsto. Přidejte borůvky a hmotu rozdělte do formiček na muffiny. Plňte je do dvou třetin, těsto pečením nabude. Pečte dozlatova 15–25 minut podle velikosti. Nechte vychladnout.