Španělské břehy vyplavily tělo mrtvého vorvaně předávkovaného plasty

Španělské břehy vyplavily tělo mrtvého vorvaně předávkovaného plasty Zdroj: CNN

Odpadem zamořené oceány zabíjí ryby. Vyplavený vorvaň měl v těle téměř 30 kilo plastu

Mrtvé tělo mladého a jinak zdravého vorvaně vyplavilo moře koncem února v jižní části Španělska v Murcijské oblasti. Tým expertů po pitvě potvrdil, co mnozí tušili a naznačovali již před zveřejněním výsledků: zvíře zemřelo v důsledku „předávkování“ plastem, jehož mělo v útrobách alarmujících 29 kilogramů.

Mrtvé tělo vorvaně se tak stalo dalším z dlouhé řady varovných signálů, které oceán vysílá každodenním uživatelům plastových výrobků, jejichž spotřeba a tím i přítomnost v oceánech stále geometrickou řadou narůstá.

Pitvu zvířete prováděli odborníci z institutu El Vale při Wildlife Rescue Center, kteří upozornili, že zvíře zemřelo v důsledku zánětu pobřišnice, jenž byl způsobený právě nadměrnou přítomností plastů v těle. Ve svém závěru také přírodovědci a veterináři upozorňují, že zvíře bylo jinak zcela zdravé, a navíc se jednalo o mladého jedince. Nebýt plastového zamoření oceánů, mohl žít nejen tento vorvaň, ale také desítky dalších obyvatel oceánu, které plastový odpad doslova rozežírá zaživa. Tento případ tedy není ojedinělý – před dvěma lety vyplavil oceán hned 13 mrtvých vorvaňů, kteří zemřeli ze stejného důvodu jako tento mladý samec.

V těle vorvaně byly plasty všemožného druhu. Jednalo se o plastové sáčky, tašky, ale také o lana či síťky a také o několik plastových kanystrů a kelímků. Vorvaňové jsou vedeni jako ohrožený druh a jsou chráněni například v USA zvláštním zákonem na ochranu ohrožených druhů. Tento konkrétní kus vážil přes 6 tun a měřil přes 10 metrů. Vorvaňové se většinou živí chobotnicemi či olihněmi a dožívají se podobného věku jako lidé – jejich délka života se pohybuje průměrně okolo 70 let. Nejtěžší vorvaň, kterého biologové zdokumentovali, vážil téměř 150 tun.

Vláda autonomní oblasti Murcijský region, na jehož území se mrtvý vorvaň objevil, se v důsledku této události rozhodla zvýšit osvětu ohledně nadužívání plastových výrobků. Kampaň má nabádat obvatele Murcii, aby odpad třídili a nevhazovali jej do vody (město Murcia leží na řece Segura) ani do oceánu.

Je zjevné, že plastový odpad v oceánech stále roste na svém objemu, což jde ruku v ruce s jeho nadprodukcí a zbytečným užíváním. Podle nejnovější studie, kterou provedl tým biologů složený z předních odborníků z celého světa, se plastový odpad každým rokem násobí. Podle též studie bude v roce 2050 v oceánech víc plastů než ryb.