Donald Trrump.

Donald Trrump. Zdroj: ČTK

Summit USA a KLDR může být podle Trumpa v květnu či začátkem června

Americký prezident Donald Trump očekává, že se sejde se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem v květnu nebo počátkem června. Trump to řekl v pondělí novinářům v Bílém domě. Vůdce KLDR Kim Čong-un na pondělní schůzce nejvyšších představitelů vládnoucí Strany práce vůbec poprvé na veřejnosti zmínil "dialog" se Spojenými státy.

"Na schůzce vysokých představitelů Strany práce Kim v pondělí diskutoval o aktuálním vývoji vztahů Severní a Jižní Koreje a o perspektivě dialogu mezi USA a KLDR," napsala severokorejská oficiální tisková agentura KCNA.

Jihokorejská delegace minulý měsíc oznámila, že tlumočila ve Washingtonu Kimův zájem sejít se co nejdříve s americkým prezidentem Trumpem a Trump pozvání ke schůzce přijal. Kim Čong-un ale zatím informaci, že je připraven se s Trumpem sejít, oficiálně nepotvrdil. Nebylo stanoveno ani přesné místo a čas summitu.

Kim ani v pondělí konkrétně o summitu s americkým prezidentem nemluvil. Podle tiskových agentur se ale Pchjongjang na schůzku aktivně připravuje a nyní je patrné, že je také ochoten informovat své občany o chystaných událostech.

Agentura AP uvedla, že severokorejská oficiální média se doposud prakticky vůbec nezmínila o sérii převratných diplomatických kroků, které Kim od ledna učinil vůči Soulu a Washingtonu.

Severní a Jižní Korea se již dohodly, že jejich vůdci Kim Čong-un a Mun Če-in se sejdou 27. dubna. První mezikorejský summit po více než deseti letech by se měl uskutečnit v demilitarizované pohraniční zóně v jihokorejské části obce Pchanmundžom.

Zatímco o plánovaných summitech s USA a Jižní Koreou severokorejská média nepsala, Kimovu návštěvu v Pekingu minulý měsíc a jeho setkání s tamním prezidentem Si Ťin-pchingem neopomněla vychválit. Kimova návštěva Číny byla první cestou severokorejského vůdce do zahraničí od roku 2011, kdy se ujal moci.

O summitu s Kimem hovořil v pondělí i šéf Bílého domu. "Setkáme se s nimi někdy v květnu nebo začátkem června... Doufáme, že budeme schopni uzavřít dohodu o denuklearizaci Severní Koreje," řekl Trump novinářům. "Věřím, že nový vztah se bude podstatně lišit od vztahu, který byl (mezi našimi zeměmi) po mnoho let," dodal.

Podle nedělní zprávy listu The Wall Street Journal Severní Korea již přímo Spojeným státům potvrdila, že je připravena jednat o denuklearizaci Korejského poloostrova.

Analytici ale upozorňují, že pro Severní Koreu a Spojené státy tento pojem znamená radikálně odlišné skutečnosti. Američané vnímají denuklearizaci jako proces, v němž se Severní Korea postupně a ověřitelně vzdá svých jaderných zbraní. Severokorejci mají podle analytiků představu jakési vzájemné dohody, která by kromě požadavku na jaderné odzbrojení KLDR zahrnovala také například odstranění takzvaného jaderného deštníku, kterými USA chrání Japonsko a Jižní Koreu, a stažení amerických vojáků z Jižní Koreje. Spojené státy mají od korejské války z let 1950-1953 na jihokorejském území rozmístěno 28.500 vojáků.