Video placeholde

Bureš musí z vlády! Tisíce lidí demonstrovaly na Václavském náměstí proti Andreji Babišovi

Zpěvem české hymny v podání Dagmar Peckové skončila dnes hodinová demonstrace na pražském Václavském náměstí proti premiérovi v demisi Andreji Babišovi (ANO). Sešlo se na ní několik tisíc lidí, zaplnili střední část náměstí od Opletalovy po Vodičkovu ulici. Policie uzavřela náměstí pro dopravu, tramvaje přes něj ale dále jezdily. Podobné akce se konaly ve dvacítce českých měst.

Demonstranti měli desítky transparentů, vlajek ČR a EU. Někteří účastníci se vyhraňovali také vůči prezidentovi Miloši Zemanovi a předsedovi SPD Tomiu Okamurovi. Protest byl zejména ve znamení skandování hesel proti Babišovi.

Operní pěvkyně Dagmar Pecková zpívá s demonstranty hymnu na Václavském náměstí:

Video placeholde
Dagmar Pecková zpívá s demonstranty hymnu na Václavském náměstí • Martin Bartkovský

Na úvod akce mávali demonstranti za víření bubnů papírovými peticemi srolovanými do podoby pendreků. Skandovali například "Babiše do koše!" nebo "Ano? Ne!" nebo "Je to pravda, je to tak, vládne nám tu StBák!".

Jako první promluvil k demonstrantům organizátor demonstrace Mikuláš Minář. Zopakoval, že není přípustné, aby v čele státu byl trestně stíhaný člověk. Mezi přítomnými se objevily plakáty s nápisy "Česko není firma" nebo obrázek Babiše za mřížemi s textem parodujícím název jeho knihy O čem sním, když náhodou spím. Dále pak také například nápis "Nechci Bureše ani Prasedenta".

Organizátoři demonstrace pokládají za nepřijatelné, aby byl premiérem trestně stíhaný člověk, který je vedený jako agent komunistické Státní bezpečnosti. "Pokud by byl premiér z hnutí ANO, ale ne sám Babiš, nebylo by to ideální, ale byli bychom spokojení," řekl ČTK před demonstrací Minář.

Pořadatelé neměli pódium, na kterém by vystupovali řečníci. Protest byl koncipován tak, že jeho středem byly stolky s peticemi. "To symbolizuje to, že ve středu celé akce je podepisování petice za odchod Andreje Babiše. Nechceme strhávat pozornost na řečníky, na nějaký centrální program, ale chceme, aby se kolem centra vytvořil velký okruh lidí a celé to bylo určené k účelu té akce," vysvětlil Minář.

Součástí demonstrací v celé zemi je podepisování petice nazvané Za slušného premiéra a slušnou vládu. Vyzývá ministerského předsedu k rezignaci a poslance k vyslovení nedůvěry jím případně předložené vládě. V akci Milion chvilek pro demokracii, kde chtějí organizátoři nasbírat milion podpisů, jich k dnešku mají přes 236.000.