Sovětská odstřelovačka Roza Šaninová

Sovětská odstřelovačka Roza Šaninová Zdroj: Wikimedia

Sovětská odstřelovačka Roza Šaninová
Sovětská odstřelovačka Roza Šaninová
Sovětská odstřelovačka Roza Šaninová
Sovětská odstřelovačka Roza Šaninová
Sovětská odstřelovačka Roza Šaninová
20
Fotogalerie

Krásná, chytrá a smrtící: Sovětská odstřelovačka, která zabila 59 německých vojáků

Sovětská Rudá armáda byla za druhé světové války jediná, která do přímých bojů na frontě nasadila i ženy. Jednou z nich byla i krásná Roza Georgijevna Šaninová, žena se smrtící muškou, jež během své krátké vojenské kariéry zabila 59 německých vojáků.

Roza Šaninová se narodila 3. dubna 1924 ve vesnici Jedma v Archangelské oblasti. Do armády se dobrovolně přihlásila v prosinci 1941 poté, co dostala zprávu o smrti svého staršího bratra Michaila, který padl během obléhání Leningradu, a jako střelec chtěla narukovat na frontu.

Při výcviku vynikala přesností střelby na velkou vzdálenost a jako jedna z mála byla schopna dělat takzvaná dvojčata — trefit dvěma rychlými výstřely po sobě dva cíle. Do bojů se zapojila 5. dubna 1944 a hned během prvních dnů na frontě, mezi 6. a 11. dubnem, zabila 13 nepřátelských vojáků. Jako první odstřelovačka v armádě obdržela vysoké vojenské ocenění Řád slávy.

Když v červnu 1944 Sověti zahájili operaci „Bagration“, padlo rozhodnutí, že ženy do frontové linie nasazeny nebudou. Roza dobrovolně požádala, aby jí umožnili připojit se k průzkumné jednotce. Žádost poslala veliteli 5. armády Nikolaji Krylovovi a obrátila se také na samotného Stalina. Ačkoliv její žádost byla zamítnuta, odešla bojovat tajně. Nakonec jí však odchod na frontu umožnili, aniž by za neuposlechnutí rozkazu stanula před vojenským soudem.

Roza Šaninová byla těžce zraněna střepinou granátu 27. ledna 1945, když se před těžkou dělostřeleckou palbou snažila zachránit raněného důstojníka. O den později zranění podlehla. Bylo jí necelých 21 let.

V deníku, jejž si Roza během války vedla, její poslední zápis zněl: „Je možné, že brzy umřu. V našem oddíle nás ze sedmdesáti osmi zbylo pouhých šest.“ Pohřbena byla poblíž vesnice Telmanovka, později byly její ostatky se slávou převezeny do města Znamensk.

Na snímky krásné odstřelovačky se podívejte do galerie: