Zmizelá

Zmizelá Zdroj: Suffolk Times

Newyorští policisté znovuotevřeli padesát let starou záhadu zmizelé ženy. Otázky stále trvají

Úřady města New York oznámily, že se jim podařil nebývalý objev – místní policisté totiž objevili ostatky těla ženy, která se neznámo kam ztratila před více než půl stoletím. Záhada sice zůstává stále nevyřešená, i po půl století však s nevyřešeným případem pokročili. Podezřelý je partner zmizelé, který zemřel v roce 1982.

Žena se ztratila v roce 1966, tedy před dvaapadesáti lety. Jmenovala se Louise Pietrowiczová, bylo jí osmatřicet let a měla polské kořeny. Toho dne, kdy se ztratila, vybrala všechny úspory ze svého bankovního konta a odjela z města s mužem, který se později stal jejím partnerem – Williamem P. Bokenem. Právě k jejímu tehdejšímu partnerovi vedou stopy, které nyní policisté objevili.

Kosti ženy, která se ztratila, byly totiž objeveny v jednom domě na Long Islandu, který vlastnila právě rodina Bokenů a který se zmizelou Lousie obýval právě i její přítel. Boken zemřel v roce 1982.

Když se o objevu kostí dozvěděla americká média, ihned se o případ začala zajímat. Následně bylo oznámeno policejním mluvčím, že kriminalisté případ začali opět prošetřovat. Že jde o kosti právě pohřešované Louise, se kriminalisté přesvědčili díky testům DNA, které bylo možné porovnat s příslušníky rodiny pohřešované. Ve středu kriminalisté oficiálně potvrdili, že v DNA, kterou poskytla dcera oběti, nalezli shodu.

Sandy Blampiedová, dcera zmizelé ženy, řekla britské BBC, že si stále je schopná vybavit poslední chvíle, které s matkou strávila. Bylo jí tehdy 12 let a matka ji vyprovázela na místní autobus, který dívku měl odvézt do školy. „Nikdy mě ve skutečnosti neopustila,“ řekla Blampiedová deníku Suffolk Times. „Vím, že kdyby byla živá, zavolala by, abychom mohly být spolu “ řekla dále dcera Sandy.

V den, kdy žena zmizela, se také udály podivné transakce na jejím osobním účtu. Celý jej totiž vybrala – šlo přesně o 1273 dolarů a 80 centů – a účet následně zrušila. Den poté, co žena zmizela a vybrala své úspory, se její partner rozhodl, že skončí se svým zaměstnáním. Pracoval jako policista. Jako důvod odchodu ze služby uvedl, že službu dále nemůže vykonávat z „vážných zdravotních důvodů“.

A proč vlastně případ policisté znovuotevřeli? Na možnou přítomnost kostí v domě partnera oběti jim dal někdo tip. Byla to bývalá manželka Bokena, která uvedla, že její manžel měl násilnické sklony a že je možné, že svou partnerku usmrtil on. Proč s informací nepřišla dřív, zatím není jasné. Její informace se ale potvrdila a policisté ve sklepení domu ostatky skutečně našli. Případ je tak stále plný nezodpovězených otázek a policisté tedy pokračují ve vyšetřování. Zatím neexistují žádné oficiální vyšetřovací verze, policisté si je prozatím nechávají pro sebe. Dcera Sandy se však nechala slyšet: „Ten den, kdy jsem ji naposled objala a políbila, ji Boken zabil.“