První velké "virální" video se rozšířilo po internetu celého světa zničeho nic před dvaceti lety

První velké "virální" video se rozšířilo po internetu celého světa zničeho nic před dvaceti lety Zdroj: Pixabay

Historie virálních videí: Nakažlivá legrace z internetu

Před dvaceti lety se po internetu celého světa zničeho nic rozšířilo první velké "virální" video. Není většího potěšení, než sledovat, jak obézní chlapík s knírkem a kravatou roztříská počítač na maděru. Je v tom něco magického; v pohledu na zaměstnance jakési kanceláře, který se utrhne ze řetězů a bez ohledu na pracovní dobu, pracovní morálku i budoucnost pracovního úvazku zaútočí pěstmi na klávesnici počítače, pak srazí monitor fackou ze stolu a závěrem ho dokope na zemi. Tohle všechno se skutečně stalo – před 20 lety. Jak to můžu vědět?

Byl jsem u toho. V roce 1997 ke mně videoklip s názvem "badday.mpg" doputoval tehdejším internetem, který měl k dnešnímu "netu" ještě daleko: domácí wi-fi byla sci-fi (vytáčené připojení mělo rychlost kolem 30 kilobitů za sekundu, dnes svištíme i 30 megabity za sekundu), na celém internetu bylo asi 100 000 webových stránek (dnes jich je přes 1,8 miliardy).

Google neexistoval a lidé sledovali "badday.mpg" na monitorech s rozlišením 800x600 pixelů (dnes máme klidně Full HD 1920x1080, ale "badday.mpg" má nadále jen 352x240). Přes to všechno se videozáznam kancelářského počítačobijce rozšířil po celém světě – a stal se dost možná nejzásadnějším "virálním videem" v historii internetu.

Virální video, nebo také virál, je takové video (před 20 lety jsme tomu ještě říkali videoklip), které se rozšíří samovolným procesem internetového přeposílání a sdílení, často zcela nečekaně a "odnikud". Zatímco virál kancelářského demolition mana se šířil hlavně prostřednictvím e-mailu, dnes vděčí virály za šíření spíš sociálním sítím, které tehdy ještě ani neexistovaly. Více se virálech dočtete v novém ábíčku číslo 8/2018! 

Další zásadní virální videa historie najdete ZDE >>>