Lidovci chtějí zavřít obchody během všech státních svátků

Lidovci chtějí zavřít obchody během všech státních svátků Zdroj: Blesk / Mária Rušinová

Prostě to zavřeme. Lidovci chtějí další zákazy prodeje a nakupování o státních svátcích

A nedají si pokoj. Měli jste o Velikonocích zmatek v tom, kdy a které obchody jsou z příkazu státu zavřené? Jestli na Velký pátek, anebo snad o Velikonočním pondělí? Nezoufejte, lidovci vás zmatku zbaví: chtějí zakázat prodej ve velkokrámech během všech státních svátků. Zmatek je odstraněn, rolety stažené, lid neholduje utrácení a věnuje se ušlechtilejší činnosti. Tak se má v hezkém zregulovaném státě žít.

Posedlost konáním dobra, zdá se, nemá mezi politiky hranice. Dnes máme zakázáno nakupovat a prodávat především v obchodech nad dvě stě metrů čtverečních během osmi státních svátků (1. 1. Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. 5. Den vítězství, 28. 9. Den české státnosti, 24. 12. Štědrý den od 12 hodin, 25. 12. První svátek vánoční, 26. 12. Druhý svátek vánoční).

Aby nikdo nemusel zmateně pátrat v kalendáři, které dny to přesně jsou a nejsou, lidovecký poslanec Jiří Mihola podá pomocnou ruku: přihodí ještě zbývajících pět svátků (Velký pátek, 1. 5. Svátek práce, 5. 7. Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, 6. 7. Den upálení mistra Jana Husa, 17. 11. Den boje za svobodu a demokracii) a blaho jest dokonáno.

Pan poslanec během dubna návrh změn předloží. Prý se svět neprodáváním a nenakupováním nezboří, je třeba myslet hlavně na prodavače a jejich rodiny. Samozřejmě, že se svět nezboří. Pouze se z něj odkrojí další kousíček svobodného prostoru.

Zakážou lidovci prodej i o nedělích?

Pokud mají lidovci a další zakazovači takovou touhu chránit nás, pracující lid před konzumem a sváteční dřinou, proč nezakážou i prodej v obchodech pod dvě stě metrů čtverečních nebo v e-shopech? Tam nevládne přízemní konzum? Neúpí vykořisťovaní zaměstnanci? A co televize, restaurace, výstavní síně… O státních svátcích pracují tisíce a tisíce dalších lidí, je jich dokonce mnohem víc než zaměstnanců v supermarketech či v bazarech.

Absurdita selektivního zákazu prodeje je zřejmá na první i na druhý pohled, byla ostatně popsaná už stokrát. Jeho ústavnost snad brzy posoudí ústavní soud. Ale ať už u něj stávající prodejní prohibice dopadne jakkoli, ať už „to mají jinde taky“, zákaz by se měl naopak zrušit, nikoli rozšířit.

Lidé vědí lépe, kdy chtějí nakupovat, kde a za jakých podmínek pracovat, a podnikatelé, kdy se jim vyplatí prodávat. A známe politiky rozsévající dobro – nevědí kdy skončit. Právě to předvádějí lidovci, příště štafetu ochotně převezmou další. Co takhle neděle, milí regulátoři?