Slovenská osada Maša skrývá historickou zajímavost

Slovenská osada Maša skrývá historickou zajímavost Zdroj: archiv LaZ

Liptovská Maša: Malá slovenská osada skrývá zajímavou technickou památku

Asi 3 km za Liptovským Hrádkem v údolí Čierneho Váhu ve směru na Východnou zahlédnete vpravo mezi keři a stromy několik domů osady Maša a stavbu připomínající menší kostelní věž.

Odbočíte-li však z hlavní silnice do osady, zjistíte, že zdánlivá kostelní věž má místo kříže dvě zkřížená kladívka a představuje nikoli církevní svatostánek, ale tzv. klopačku, která svolávala do práce dělníky. Od roku 1771 tady totiž fungovala 6,5 metru vysoká tavicí pec na železnou a později i na měděnou rudu. Tato pec neboli „maša“ pracovala do roku 1873, potom byla pro nerentabilnost zrušena. Pec sice již neexistuje, zbyl po ní však název přilehlé osady.

Někdejší průmyslový areál se zachovalými budovami váhovny a již zmiňované klopačky dnes představuje technickou památku a zároveň malou muzejní expozici pod širým nebem. V proskleném výklenku váhovny jsou vystaveny ukázky místních rud a povídání o historii, dva vozíky před klopačkou seznamují návštěvníky s podobou surového, nezpracovaného železa, které se právě v těchto místech a v této podobě vyrábělo.

Liptovský HrádokLiptovský Hrádok|Profimedia.cz