Zleva Jan Hamáček a Jiří Zimola, oba z ČSSD, a premiér Andrej Babiš (ANO) 28. února v Praze při druhém jednání představitelů hnutí ANO a ČSSD o případné nové vládě.

Zleva Jan Hamáček a Jiří Zimola, oba z ČSSD, a premiér Andrej Babiš (ANO) 28. února v Praze při druhém jednání představitelů hnutí ANO a ČSSD o případné nové vládě. Zdroj: ČTK

Karel Steigerwald: Koňský handlíř ČSSD aneb Dejte nám koryto a necháme vám Babiše premiérem

Se sociální demokracií to jde bohužel z kopce. Ve vyjednávání o vládě si dala podmínku buďto Babiš z vlády, anebo socialisti na ministerstvo financí. Tato podmínka jasně říká, že jí trestně stíhaný agent StB jako předseda vlády nevadí, že Babišovy problémy jsou jen vyděračským nástrojem, jak získat ministerstvo financí.

Žádné buďto či anebo v této situaci neplatí. Kdo považuje za vyloučené, aby byl stíhaný agent premiérem, nemůže si klást nějaké podmínky, že jedno vymění za druhé. Sociální demokraté sice vědí, že Babiš jako premiér vyloučený je, že premiérství stíhaného agenta StB by bylo mezinárodním skandálem, ale nevadí jim to, pokud dostanou náročnou prebendu ministra financí. To jim jedno ministerstvo stojí za víc než postavení celé republiky? Asi ano, ale je možné, že se za pár dní zbytek sjezdu ČSSD vzepře a toto nemravné a politicky špatné handlování zarazí.

Vyjednavači ČSSD trošku špatného svědomí mají. Aby ho uchlácholili, předstírají, že z postu ministra financí by zajišťovali řádný průběh Babišova stíhání a souzení, jenže ani jedna z těch činností se ministra financí netýká.

Je to další krok do hrobu marně se obrozující sociální demokracie. A když už jednají, dohodnou se také o tom, co bude, když Babiše odsoudí třeba na pět let? Zatím o tom nikdo nemluví, jako by bylo jisté, že Babiš odsouzen nebude a že naopak jeho vyšetřovatele dostane ANO do tepláků, jak se prý před svědky chlubil Faltýnek. Ano, za pár týdnů se k této glose můžeme vrátit.